NAKLONOST ZA ČITAV ŽIVOT by Gary Wilkerson

Daje li Bog naklonost, obilno blagoslivlja i obasipa svojom milošću gladna srca koja čekaju? Odgovor je da – i tu ilustraciju nalazimo u Luki 1.

Mariji se pojavio anđeo da joj navijesti predivne događaje koji će se dogoditi u njezinu životu: "Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret, k djevici zaručenoj s mužem iz Davidove kuće, komu je bilo ime Josip. A djevici bijaše ime Marija. Kad anđeo uđe k njoj, reče joj: 'Raduj se, milosti (naklonosti) puna! Gospodin je s tobom! Na te riječi ona se prepade i poče razmišljati što znači taj pozdrav" (Lk 1,26-29).

Poznavatelji Biblije kažu da je Marija bila vrlo mlada, vjerojatno tinejdžerica. Zamislite kako joj je ovaj susret morao biti čudan. Ona je bila jednostavna djevojka iz nepoznatog sela i obitelji, a pred njoj se pojavio anđeo: "Anđeo joj reče: 'Ne boj se, Marijo, jer si našla milost (naklonost) kod Boga. Evo, ti ćeš začeti i roditi Sina komu ćeš nadjenuti ime Isus" (Lk 1,30-31).

Marija kao da je bila nesigurna u vezi s onim što je čula, što je lako razumjeti. Živeći u kulturi gdje su dominirali muškarci, imala je malo utjecaja i vjerojatno malo očekivanja za svoj život. Imala bi sve prednosti dobre žene i majke, ali ništa iznad toga.

Mnogi smo poput Marije. Svoje prilike voljeli bismo vidjeti promijenjene. Voljeli bismo vidjeti iscijeljene rođake. Čeznemo da naše problematično dijete nađe svrhu života u Kristu ili da naš zategnut brak bude obnovljen i sretan kao u početku. Poput Marije, mislimo: "Gospodine, moj život uopće ne pokazuje tvoju naklonost. Potrebno mi je da u njega uneseš tvoje svjetlo." Kako bismo se mi osjećali ako bismo čuli glas s neba koji nam govori: "Imaš naklonost Božju"?

Ohrabrite se! Bog zapravo traži da vam da naklonost – posebno ako zavapite zajedno s Marijom: "Gospodine, želim te vidjeti proslavljenog u mom životu!"