NEKORISNI SLUGA

"Nekorisni sluga" je onaj koji "je sakrio" svoj talent. Previše lijen da bi uložio svoj život i vrijeme u interese Božje, ulijenio se u stvarima Božjim. Bio je to zaposlen čovjek koji je dolazio u dom Božji jednom tjedno da održava prividnu vjeru.

Evo što Gospodin kaže o bezbrižnoj, mlakoj službi za njega.

"Nevaljali i lijeni slugo, znao si da žanjem gdje nisam sijao … prema tome si morao moj novac uložiti kod mjenjača, kako bih ja nakon povratka uzeo svoje kamate … Nekorisnog slugu bacite van, u tamu, gdje će biti plač i škrgut zuba" (Mt 25,26-27.30).

Kakvo će plakanje i zapomaganje biti kad se otvori knjiga nekorisnog sluge! Sudac će pokazati svijetu koliko je vremena i truda uložio u zaradu, tražeći osobnu sigurnost, gomilajući bankovni račun, brinući se, zanemarujući obitelj, zaboravljajući Boga i ostavljajući zajednicu vjernika.

Onoga dana Bog će iznijeti na vidjelo zanemarivanje svakoga crkvenog sastanka, svaku lijenu i sebičnu aktivnost. Zatim, ravno pred očima toga sluge pojavit će se sve za što je potrošio svoj život, gomilajući kuće, automobile, namještaj, čamce, odjeću, nakit, dionice i obveznice.

Iskra iz sučeva oka rastalit će sve poput hidrogenske bombe. Pred sucem će stajati anđeo i njegove ruke držat će hrpicu prašine. Gospodin će se okrenuti nekorisnom sluzi i reći: "Ovo je ono što si skupio radeći čitav život. Trebao sam te i zvao, ali ignorirao si me. Davao si mi vrlo malo svog vremena dok me konačno nisi potpuno izgurao iz svog života. Potratio si svoj život za hrpicu prašine. A bio si upozoren da će sve izgorjeti kao trava u peći!"

O, kakvo će žaljenje biti onoga dana za onoga koji sad nema vremena za Boga! On iz dužnosti pohađa nedjeljna jutarnja bogoslužja sa svojom ženom i djecom jer je to "stil života". Ali on nema srca za Boga!