NE RAZDRAŽUJE SE

Najjasniji dokaz da Krist stanuje u vama je ako posjedujete ovaj plod: "Ljubav … se ne razdražuje" (1 Kor 13,4-5).

Grčka riječ za razdražiti je "paraxuno", što dolazi od korijenske riječi koja znači "trpkost" i "brz ili iznenadan". Ima i dodatan korijen koji znači "jedan koji je blizu". Ako se sve to spoji, sve to postaje vrlo značajno: biti razdražen znači iznenada se razbjesnjeti, imati trpke opaske, imati lošu ćud – i ciljati s njom u nekoga tko je blizu.

Ukratko, Biblija kaže: "Ako ste u Kristu, bezuvjetno ljubeći, nećete se više lako razdražiti. A vaši najteži ispiti doći će od onih koji su vam najbliži: supružnik, djeca, prijatelji."

Pitam vas: Jeste li kratkog fitilja? Kako brzo vam se ćud zapali? Ako ste u Kristu, u vama će se podići glas kad ste ljuti i zavapiti: "Gospodine, pomogni mi! Duše Sveti, smiri me!"

Samo nekoliko dana prije nego sam napisao ovu poruku, morao sam prakticirati što propovijedam. Moja žena Gwen rekla je nešto čime je nesvjesno pritisnula dugme u meni. Nije me mislila kritizirati, ali ja sam to tako uzeo i to me raspalilo. Zažario sam se oko ovratnika i iz usta mi je izletjela rijeka trpkih opaski, vrućih i bijesnih riječi, svaka pojedina uvredljiva.

Gwen se pokušala ispričati (za nešto što uopće nije učinila), ali okrenuo sam joj leđa i otišao u radnu sobu. Sjedio sam u mraku sobe oko sat vremena tužeći se Gospodinu: "Bože, udarila me gdje sam osjetljiv i to boli. Morao sam odgovoriti!"

Međutim, kad sam pokušao moliti, nebesa su bila poput olova. Kad sam sljedećega jutra uzeo Bibliju da započnem sa svojim dnevnim proučavanjem, otvorile su se stranice u 1 Korinćanima i oči su mi pale na ovaj redak: "Ljubav … se ne razdražuje."

Iznenada sam gledao u zrcalo Riječi Božje i vidio lice propovjednika koji se dao lako razdražiti! Bio sam dotučen te sam zavapio: "O, Gospodine, to sam ja. Bože, oprosti mi!"

Odmah sam pozvao Gwen da dođe u moju radnu sobu. Kad je pomalo zbunjena ušla, mogao sam joj samo pokazati ovaj redak i reći: "Dušo, pročitaj ovo. To opisuje mene, zar ne? Previše lako se razdražim. Gwen, molim te, oprosti mi!"