ZAVRŠITI TRKU

"Tko od vas, kad hoće da sagradi kulu, najprije ne sjedne da proračuna trošak da li ima čim dovršiti? Da mu se ne bi, kad postavi temelj a ne mogne dovršiti, počeli rugati svi koji ga vide: 'Ovaj je čovjek počeo graditi, a nije mogao dovršiti'" (Lk 14,28-30).

Isus je izgovorio ove riječi gotovo na završetku svoje službe na zemlji s namjerom da upozori svoje sljedbenike da dobre namjere nisu dovoljne da ih provedu kroz teška vremena. Mnogi sljedbenici neće imati što je potrebno da se trka završi!

Vjerujem da je najtragičnije moguće stanje započeti s potpunom namjerom držati se Krista i izrasti u zrelog učenika, a onda polagano otpadati te postajati hladan i ravnodušan prema njemu. Čovjek je položio temelj, ali nije mogao završiti jer nije najprije izračunao cijenu. Ponestala su mu sredstva; dospio je tako daleko, a onda odustao.

Bože, probudi nas i daj da razumijemo da se svi mijenjamo. Ne postoji takva stvar kao mirno stajati; ili se svakodnevno mijenjate u Kristov lik, ili se ponovno mijenjate u svoje stare tjelesne načine života. Za one koji su odlučili držati se Krista pod svaku cijenu, koji uzimaju svoj križ, odriču se sebe i idu s njim, Pavao je rekao: "A mi svi, koji otkrivena lica odrazujemo kao ogledalo slavu Gospodnju, preobražavamo se u tu istu sliku, uvijek sve slavniju, jer dolazi od Gospodina, od Duha" (2 Kor 3,18).

Kakva radost sresti one koji završavaju trku! Oni rastu u mudrosti i spoznaji Krista; oni se sve više udaljuju od svijeta i njegovih zadovoljstava i sve više i više zadobivaju nebeski um. Njihova duhovna osjetila dobro su izvježbana i njihova moć rasuđivanja o tome što je od Boga, a što od tijela, uvijek je sve veća. Što stariji postaju, sve su gladniji za Kristom. Oni od sebe režu sve što je prionulo za njih od ovoga svijeta i sa sve većim žarom čeznu da budu s njim u njegovoj slavi. Za njih je smrt dobitak, a krajnja nagrada je da budu pozvani u njegovu nazočnost da budu zauvijek s njim. Nije nebo ono što oni traže, nego Krist u slavi!

Možete biti sigurni da kad se Krist vrati, imat će slavnu crkvu željnu da bude s njim. Ona će se sastojati od onih koji su se odrezali do ovoga svijeta i tako su sjedinjeni s njim da će odlazak iz ovoga raspadljiva stanja u neraspadljivo biti samo posljednji korak ljubavi u njegovu nazočnost!

Možda ste u svojoj kršćanskoj trci pali, ali možete se dići i ponovno trčati. Isus vas neće pustiti da ležite na svojoj stazi iscrpljeni, onesposobljeni. On će podići vaša slaba koljena i dati vam nadnaravnu snagu da završite trku.

On vas neće iznevjeriti. Po milosti, završit ćete trku, a na kraju, na cilju, čekat će vas sam Gospodin i reći: "Dobro si trčao!"