VJETAR DUHA

Oni koji su bili na putu u gornju sobu (vidi Djela 1 i 2) vrlo su ljubili Isusa. Bili su poučavani u Kristovoj školi. Vršili su čuda, iscjeljivali bolesne i izbacivali demone. Bili su samilosni i požrtvovni i ljubili su duše, ali još nisu bili kvalificirani da budu njegovi svjedoci.

Bili su u blizini kad su s Isusa kapale krvave kapi znoja. Vidjeli su ga kad je visio na križu i vidjeli su njegov prazan grob nakon uskrsnuća. Čak su jeli i razgovarali s njim u njegovu proslavljenom tijelu. Na gori su ga vidjeli obučena u njegovu vječnu slavu. I čak su ga vidjeli kako uzlazi u nebo! A ipak još uvijek nisu bili spremni svjedočiti o njemu!

Zašto Petar nije mogao poći do onih koji su se u ono vrijeme zadržavali u Jeruzalemu i odmah im svjedočiti o njegovu uskrsnuću? Nije li on iz prve ruke sve to vidio? Bila mu je potrebna snaga Duha Svetog.

Glavnim svećenicima Petar je dao snažnu izjavu: "Za ovo svjedočimo mi i Duh Sveti kojega je Bog dao onima koji mu se pokoravaju" (Dj 5,32). Kroz riječi Duha Svetoga izgovorenih kroz Petra svećenici "se vrlo rasrdiše te ih nakaniše ubiti" (Dj 5,33).

Stjepan, pun Duha Svetoga, propovijedao je religijskim vođama: "Ljudi tvrde šije, neobrezanih srdaca i ušiju! Vi se uvijek opirete Duhu Svetome! Kako očevi vaši tako i vi! … Kad to čuše, uskipje im bijes u srcima te počeše škripati zubima na njega" (Dj 7,51.54).

Kad nakon što tražite Boga izađete puni Duha Svetog, neustrašivo možete stajati pred suradnicima, obitelji ili bilo kime i vaše će svjedočanstvo izazvati jednu od dvije reakcije: ili će vikati: "Što da učinimo da se spasimo?" ili će vas htjeti ubiti. Jer govorit ćete riječ koja će probosti njihova srca.

Ako tražite nadnaravnost u crkvenoj zgradi, bit ćete razočarani. Da ste bili u gornjoj sobi nekoliko sati nakon što je zapuhao vjetar, pao oganj i zgrada se potresla tražeći da doživite nešto nadnaravno, bili biste razočarani.

Vidite, vjetar Duha otpuhnuo je sve ljude na ulicu, na trgove! Mogli biste pitati: "Gdje je probuđenje, nadnaravni vjetar? Mogu li vidjeti jedan onaj ognjeni jezik?" Ali upućeni biste bili van do sto dvadesetorice svjedoka na ulici koji su propovijedali Isusa u sili Duha Svetoga! To je gdje je bilo probuđenje – i uvijek jest! To je izliće! Vjetar, oganj, Duh – to je sada u Božjim svjedocima!