PRAVO ZNAČENJE OBEĆANE ZEMLJE

Bog je našem praocu Abrahamu dao "u vjekovni posjed" zemlju Kanaan (Post 17,8). Na hebrejskom riječ "vjekovni" znači vječan. Možda ćete pomisliti: "Abraham se sigurno nad tim radovao. Bog je obećao njegovim potomcima trajni zavičaj, koliko god su daleko mogli vidjeti, i on će trajati u vječnost." Međutim, Novi zavjet nam govori da će svijet biti uništen ognjem, potpuno spaljen, tako da više neće postojati, nakon čega će Gospodin načiniti novo nebo i zemlju.

Možda se pitate: Kako bi Božji "vjekovni posjed" za Abrahama mogao biti samo komad nekretnine? Kako bi mogao biti vječan? Činjenica je da je ta zemlja obećanja simbolično mjesto izvan zemlje. Vjerujem da je Abraham to znao u svome duhu. Biblija kaže da kad se Abraham uselio u Kanaan, uvijek se osjećao tuđincem: "Vjerom se preseli u obećanu zemlju kao u tuđu" (Heb 11,9). Zašto je to bilo tako? Jer je Abrahamovo srce žudjelo za nečim izvan same te zemlje.

"…očekivao je grad s temeljima kojemu je Bog graditelj i tvorac" (Heb 11,10). Abraham je mogao vidjeti istinsko značenje blagoslova te zemlje te je shvatio: "Ovo mjesto nije stvaran posjed. On je samo jedna ilustrirana propovijed o velikom blagoslovu koji će doći." Shvatio je istinsko značenje obećane zemlje; znao je da Kanaan predstavlja dolazak Mesije. Sam Isus nam je rekao: "Abraham, otac vaš, treptio je od radosti u želji da vidi moj Dan. Vidio ga je i obradovao se" (Iv 8,56).

Duh Sveti je omogućio ovom patrijarhu da vidi dolje kroz godine Dan Kristov. Znao je da njegova obećana zemlja znači mjesto potpunog mira i počinka. I, kao što je znao, ovo mjesto počinka sam je Isus Krist. Tako je, Gospodin Isus je naš obećani posjed. Mi smo njegovi, ali je i on naš. I Bog nas poziva da jednostavnom vjerom uzmemo u posjed naš vječni posjed.