HOĆE LI MOJE MOLITVE IKADA BITI ODGOVORENE?

Ja vjerujem u odabir vremena Duha Svetoga. U Božje vlastito vrijeme sve će naše molitve biti odgovorene, ali problem je u tome da se mi bojimo podvrći naše molitve pregledu Duha Svetoga. Neke od naših molitava trebaju biti očišćene, jer se naša vjera često trati na zahtjeve koji nisu zreli. Mi ne znamo moliti "neka bude tvoja volja". Mi ne želimo njegovu volju kao ni one stvari koje su njegovom voljom dopuštene.

Abraham je prakticirao svoju vjeru podsjećajući se da je stranac na ovoj zemlji. Njegov pakt blagoslova stvorio je jedino šator za život, jer je svu svoju vjeru stavio u grad čiji je graditelj i tvorac Bog.

Zar neki od boraca vjere nisu živjeli po vjeri? Je li Bog odbio odgovoriti na neke od njihovih molitava? Na kraju krajeva, nisu svi od njih bili izbavljeni niti su svi doživjeli da vide odgovore na svoje molitve. Svi nisu bili pošteđeni boli, trpljenja ili čak smrti. Neki su bili mučeni, drugi pilani, neki su lutali po pustinjama, nevoljni i zlostavljani (Heb 11,36-38).

Neki koji su imali reputaciju da imaju veliku vjeru "ne primiše ono što je obećano" (Heb 11,39). Oni koji su "postigli obećanja" upotrijebili su svoju vjeru da obave pravdu, da steknu snagu u vrijeme slabosti i da u bijeg natjeraju neprijatelja.

Ne brinite se oko toga kaže li Bog "da" ili "ne" na vaš zahtjev. Ne budite oboreni kad odgovor nije na vidiku i, molim vas, prestanite razmišljati o formulama i metodama vjere. Jednostavno predajte svaku molitvu Isusu i bavite se svojim svakidašnjim poslovima s pouzdanjem. On ni trenutak neće doći prerano niti će zakasniti u svome odgovoru, a ako odgovor koji tražite ne dolazi, recite svome srcu: "On je sve što trebam. Budem li trebao više, on to neće zadržati. Odgovorit će u svoje vrijeme i na svoj način. A ako i ne ispuni moj zahtjev, mora imati savršen razlog zašto to nije učinio. Što god da se dogodi, uvijek ću imati vjeru u njegovu vjernost."

Neka nam Bog oprosti ako više vodimo brigu o tome kako da dobijemo odgovore na molitve nego o tome kako da se potpuno pokoravamo Kristu. Poslušnosti se ne učimo kroz stvari koje postižemo, nego kroz stvari koje trpimo. Jeste li voljni učiti trpeći malo dulje ono što se čini kao neodgovorena molitva? Hoćete li počivati u njegovoj ljubavi strpljivo čekajući na obećanje?