SUŠNO RAZDOBLJE

Propovijedam tisućama, međutim, postoje razdoblja kad se osjećam silno suhim – silno daleko do nazočnosti Božje. U takvim trenucima nemam veliku čežnju za čitanjem Riječi. Čitanje Biblije u vremenima suše uglavnom se čini zbog osjećaja obveze. Kad sam suh i prazan, osjećam mali poticaj da molim iako znam da je moja vjera neoštećena i moja ljubav za Isusa jaka.

Jeste li ikada sjedili u crkvi i promatrali one oko sebe kako su blagoslovljeni dok vi ne osjećate ništa? Oni plaču, mole i štuju s ogromnim osjećajem, a vi uopće niste dotaknuti. I počinjete se pitati da nešto nije u redu s vašim duhovnom životom.

Vjerujem da svi istinski vjernici doživljavaju sušne trenutke u različita razdoblja svoga kršćanskog života. Čak je i Isus osjetio osamljenost – kad je glasno povikao: "Oče, zašto si me ostavio?"

Što moram učiniti da nadvladam duhovnu sušu?

1. Moram održavati život molitve!

Ništa brže ne raspršuje sušu i prazninu od sata ili dva nasamo s Bogom. Odlaganje vremena s Bogom u njegovoj tajnoj klijeti izaziva krivnju. Znamo da nas naša ljubav za njega treba voditi u njegovu nazočnost, ali mi počinjemo raditi toliko drugih stvari da vrijeme izmiče te je Bog ispušten. U njegovom pravcu bacamo bezbroj "misaonih molitava". Ali ništa ne može nadomjestiti onu tajnu klijet – sa zatvorenim vratima – kad se upućuje molitva Ocu nasamo.

Hrabro dođite do njegova prijestolja milosti – čak i kad ste sagriješili i podbacili. On oprašta – odmah – onima koji se kaju sa svetom žalošću.

2. Ne smijem se više bojati malo trpljenja!

Kristovo je uskrsnuće slijedilo nakon kratka perioda trpljenja. I mi umiremo! I mi trpimo! Postoji bol i žalost.

Mi ne želimo trpjeti i opiremo se da ne budemo povrijeđeni. Želimo bezbolno izbavljenje. Želimo nadnaravnu intervenciju. "Učini to, Bože", molimo, "jer sam slab i uvijek ću takav biti. Učini sve to dok ja idem svojim putem i čekam na nadnaravno izbavljenje!"

Ali, hvala Bogu, trpljenje je uvijek ono kratko razdoblje prije konačne pobjede. "Bog, izvor svakovrsne milosti, onaj koji vas je u Kristu pozvao u svoju vječnu slavu, sam će vas, kad budete neko kratko vrijeme trpjeli, usavršiti, učvrstiti, ojačati i utvrditi" (1 Pt 5,10).