IZAZIVANJE KRISTA

"Ne izazivajmo Gospodina, kao što su ga neki od njih izazivali, te od zmija izginuli" (1 Kor 10,9).

Što Pavao misli kad ovdje govori o "izazivanju Krista"? Jednostavno rečeno, izazivati Gospodina znači kušati ga. Izazivamo ga svaki put kad pitamo: "Koliko će mi Gospodin biti milostiv odem li dalje u ovaj grijeh? Koliko dugo si mogu dopuštati grijeh prije nego se razbudi njegova ljutnja? Znam da je Bog milosrdan i da je ovo razdoblje milosti, bez osude prema grešnicima. Kako bi me mogao osuditi kad sam njegovo dijete?"

Mnoštvo kršćana ležerno postavlja to isto pitanje danas dok se igra s nekim pokvarenim iskušenjem. Žele vidjeti koliko se daleko mogu primaći paklenom ognju, bez suočenja s posljedicama grijeha. Ukratko, izazivaju Krista! I sve to vrijeme ti vjernici odbacuju osvjedočenje iz Riječi Božje.

Kad god idemo protiv istine koju nam Duh Božji jasno daje na znanje, odbacujemo Pavlovo upozorenje: "Tko misli da stoji, neka pazi da ne padne … Ne griješimo bludno, kao što su neki od njih sagriješili, te ih je u jedan dan palo dvadeset i tri tisuće (1 Kor 10,12.8).

Pitajte sami sebe isprobavate li granice Božjega dragocjenog dara milosti? Izazivate li Krista odajući se grijehu i prkoseći svojim izravnim buntovništvom? Jeste li sami sebe uvjerili: "Ja sam novozavjetni vjernik. Pokriven sam Isusovom krvi. Dakle, meni Bog neće suditi."

Idući dalje u svome grijehu, s velikom Isusovom žrtvom za vas postupate s krajnjim prezirom. Vaš sadašnji namjeran grijeh javno ga sramoti ne samo u očima svijeta, nego i pred čitavim nebom i paklom (vidi Heb 6,6)

U 1 Korinćanima 10,13 Pavao opisuje put izlaza iz svih kušnji: "Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti."

Što je to sredstvo ishoda? To je sve veća spoznaja i iskustvo svetog straha Božjeg.