OPASNOST OD KRIVNJE

Krivnja je opasna jer uništava vjeru. Neprijatelj naše duše nije uopće zainteresiran da od kršćana načini preljubnike, ovisnike ili prostitutke. Njega zanima sam jedna stvar – pretvoriti kršćane u nevjernike. Da sputa um, koristi požudu tijela.

Sotona želi da ste pritisnuti krivnjom koja će vas lišiti vaše vjere. On želi da posumnjate u Božju vjernost i da mislite da nikome zapravo nije stalo, da ćete živjeti u bijedi i slomljena srca, da ćete uvijek biti rob svoje požude, da je Božja svetost nedostižna, da ste prepušteni sebi samom da riješite svoje probleme, da se Bog više ne brine za vaše potrebe i osjećaje. Ako vas može dovesti do točke očaja, može vas preplaviti nevjerom – a onda je uspio u svojoj misiji. Tri jednostavna koraka prema ateizmu su krivnja, sumnja i nevjera.

Krivnja može izjesti duhovnu vitalnost jednog kršćanina poput smrtonosna raka. Ona uzrokuje da čovjek gubi nadzor nad životom; ona vodi do želje da odustane ili odstupi od duhovne aktivnosti i, na kraju, ona donosi fizičku bol i bolest. Poput raka, krivnja se hrani sama sobom dok sav duhovni život ne nestane te je krajnji rezultat slabost te osjećaj stida i neuspjeha.

Kako se riješiti krivnje? Potrebno je riješiti se grijeha, što zvuči jednostavno, ali nije. Ne donosite samo tako odluku da ćete "izbaciti" treću osobu koja je ušla u vaš život. Mnogi su to pokušali i otkrili da to ne funkcionira. Od stari koje vas vežu ne odlazite tek tako.

Najvažniji korak koji ćete u svom životu učiniti jest onaj koji ćete učiniti odmah nakon što iznevjerite Boga. Hoćete li povjerovati optuživačevim lažima te u očaju dići ruke ili ćete si dopustiti primiti opraštajuću rijeku ljubavi Božje?

Bojite ga se tražiti oproštenje jer niste sasvim sigurni da želite biti oslobođeni od te stvari koja vas veže? Želite Gospodina, ali tajno žudite za nečim što zakonito nije vaše? Bog je u stanju odgovoriti na iskrenu molitvu i učiniti da poželite vršiti njegovu savršenu volju. Tražite ga da učini da poželite ispuniti njegovu volju.