SVETA NEUSTRAŠIVOST I DUHOVNI AUTORITET

Što je više netko s Isusom, sličniji postaje Kristu u čistoći, svetosti i ljubavi. Zauzvrat, njegov čist život stvara u njemu veliku neustrašivost za Boga. Pismo kaže: "Opaki bježe i kad ih nitko ne progoni, a pravednici su neustrašivi kao mladi lav" (Izr 28,1). Riječ neustrašiv u ovom retku znači "siguran, pouzdan". To je upravo ona vrsta smionosti koju su poglavari sinagoge vidjeli u Petru i Ivanu dok su služili (vidi Dj 4,1-2).

 

U ranijem poglavlju (Dj 3), Petar i Ivan molili su za hromog prosjaka i on je smjesta ozdravio. To ozdravljenje uzbudilo je sve oko hrama te su ih vjerski vođe, u nastojanju da zaustave učenike da ne govore o svojoj vjeri u Krista, uhitili i doveli na javno suđenje.

 

Petar i Ivan susreli su se s vođama sinagoge, ali Biblija u Djelima 4 ne govori detaljno o to prizoru. Međutim, uvjeravam vas, vjerski su vođe sve izrežirali da tu bude mnogo pompe i ceremonije. Prvo, dostojanstvenici su svečano zauzeli svoja baršunasta sjedišta. Zatim su slijedili rođaci visokih svećenika. Na kraju, u tajcu očekivanja, ušli su visoki svećenici kočopereći se u svojim odorama. Dok su svećenici kruto išli prolazom do svojih sudačkih stolaca, svi su se poklonili.

 

Sve je to bilo da bi zastrašili Petra i Ivana. Ali učenici nisu uopće bili zastrašeni. Predugo su bili s Isusom. Mogu zamisliti što je Petar mislio: "Hajde, počnimo već jednom s tim sastankom. Dajte mi propovjedaonicu i dopustite mi govoriti. Za ovaj skup imam riječ od Boga. Hvala ti, Isuse, što si mi dopustio propovijedati tvoje ime ovim mrziteljima Krista." Djela 4,8 započinju s: "Tada im Petar, pun Duha Svetoga, reče …" a to mi govori da on nije imao namjeru iznijeti im lekciju. To nije trebalo biti nešto tiho ili rezervirano. Petar je bio čovjek pun Isusa i prštio je od Duha Svetoga.

 

Sluge Božje sigurni su u svome poistovjećivanju s Kristom. Oni stoje uvjereni u Isusovu pravednost.  Zbog toga nemaju ništa što bi skrivali; pred svakim mogu stajati čiste savjesti.