NJEGOVO JE IME OPRAŠTANJE

"Tko je Bog kao ti koji prašta krivnju, koji grijeh oprašta i prelazi preko prekršaja Ostatka baštine svoje, koji ne ustraje dovijeka u svome gnjevu, nego uživa u pomilovanju? Još jednom, imaj milosti za nas! Satri naše opačine, baci na dno mora sve grijehe naše" (Mih 7,18-19).

 

Kako se naš Gospodin razlikuje od svih drugih bogova koji se štuju širom svijeta! Dakako, svi znamo da je naš Bog iznad svih drugih bogova i da se razlikuje od njih na svaki mogući način. Ali jedan najjasniji od njih po kome znamo da je naš Gospodin drukčiji od svih drugih jest po njegovom imenu: Bog koji oprašta. Pismo otkriva našega Gospodina kao Boga koji oprašta; on je jedini Bog koji ima vlast oprostiti grijeh: "Tko je Bog kao ti koji prašta krivnju" (Mih 7,18).

 

Vidimo to ime Božje potvrđeno u cijelom Pismu.

 

  • Nehemija je izjavio: "Ali ti si Bog praštanja, milosrdan i blag, na gnjev si spor, a u milosrđu velik: i nisi ih ostavio" (Neh 9,17). Ispravno tumačenje ovoga izraza "Bog praštanja" jest "Bog ublaživanja" ili "Bog spreman oprostiti".
  • Mojsije je tražio Gospodina da mu otkrije svoju slavu. Nije mu bilo dopušteno vidjeti lice Božje, ali Gospodin mu je otkrio svoju slavu kroz otkrivenje svoga imena. Koje je bilo ime Božje otkriveno Mojsiju? "Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, iskazuje milost tisućama, podnosi opačinu, grijeh i prijestup" (Izl 34,6-7).
  • David nam daje isti hebrejski opis Boga. On piše: "Jer ti si, Gospode, dobar i rado praštaš, pun si ljubavi prema svima koji te zazivaju" (Ps 86,5). David je zapisao te riječi iz svoga vlastitog teškog iskustva.