JOSIPOVO DRUŠTVO

Josip je imao viziju da će njegov život biti silno upotrijebljen od Boga. Ali nakon što su ga njegova ljubomorna braća prodala u ropstvo, ta je vizija izgledala poput bujne mašte. U godinama koje su slijedile, Josipov je život bio pun poteškoća i nepravde. A onda kad se činilo da je stao ponovno na noge, lažno je bio optužen za pokušaj silovanja i bio je poslan u zatvor.

 

Međutim, sve to vrijeme Bog je pazio na Josipov život. Konačno je, nakon mnogih godina nevolja, završio služeći u faraonovoj kući. Na kraju je faraon proglasio Josipa upraviteljem nad svim Egiptom.

 

Ljubljeni, tako radi Bog; on priprema čovjeka da spasi ostatak. Gospodin doista u svakoj generaciji podiže Josipovo društvo. On vodi te odane sluge kroz godine nevolja i kušnji da bi iskušao i ojačao njihovu vjeru.

 

Što to znači? Pismo govori što je Josip podnio: "Pred njima čovjeka posla: Josip u ropstvo bijaše prodan. Sputaše uzama noge njegove, u gvožđe mu vrat staviše, dok se ne ispuni proroštvo njegovo, Jahvina ga riječ kušaše" (Ps 105,17-19).

 

I danas Gospodin ima Josipovo društvo. To su pobožni ljudi i žene koje je on dotakao i pozvao. Oni ne traže slavu i bogatstvo. Sve što žele jest da žive i umru ispunivši poziv koji je Bog stavio na njih. Gospodin obećava da će se u njegovom kraljevstvu računati na njihove živote.

 

Josip je rekao svojoj braći: "Zato me Bog poslao pred vama da vam se sačuva ostatak na zemlji te da vam život spasi velikim izbavljenjem. Tako niste vi mene poslali ovamo, nego Bog; on me postavio faraonu za oca, gospodara nad svim njegovim domom i vladaocem nad svom zemljom egipatskom" (Post 45,7-8).

 

Josip se mogao osvrnuti na svoje godine trpljenja i posvjedočiti: "Na to me putovanje poslao Bog. Provodio me kroz sve te teške situacije jer je imao neki naum. Sad vidim da me sve ono što sam pretrpio vodilo do ovog trenutka. Braćo, Gospodin me pripremao da vam služim. On je izrežirao sve te stvari da vas dovede pod svoju milost očuvanja kao i mene."

 

Kako neopisivo otkrivenje za Josipa! Međutim, koja je lekcija ovdje za današnji narod Božji? Evo je: naš Gospodin sačuvao nas je u prošlosti i sačuvat će nas u danima koji su pred nama. A što je najvažnije od svega, on iza svega toga ima jedan vječni naum. On vas čuva jer ima za vas neki naum. Pred vas je položeno jedno božansko djelo koje će moći obaviti jedino isproban, iskušan i testiran vjernik.

 

Ovo nije vrijeme za plahu vjeru. Ovo je vrijeme kad svaki kršćanin koji je podnio velika testiranja mora napraviti korak naprijed. Naš nas Zapovjednik poziva da se dignemo usred zastrašenog društva i da se sa snagom vjere latimo posla. Moramo donijeti Josipovu deklaraciju: "Bog me posla pred vama … da vam život spasi velikim izbavljenjem" (Post 45,7).