UVIJEK SVE VEĆA OBJAVA ISUSA

Pogledajte Kornelija, stotnika. Ovaj čovjek nije bio propovjednik ni laički pastor. Zapravo, kao nežidov, nije čak bio ni pribrojen narodu Božjem. Međutim, Pismo kaže da je ovaj vojnik bio "pobožni priznavalac pravog Boga sa svim domom svojim. Židovskom je narodu iskazivao mnoga dobročinstva i molio se Bogu bez prestanka" (Dj 10,2).

Kornelije je bio jedan vrlo zaposlen čovjek. Pod svojom je izravnom zapovjedi imao stotinu vojnika, međutim, molio se svakoga slobodnog trenutka. I jednoga dana dok je bio u molitvi, čuo je Gospodina kako mu govori. Pojavio se anđeo, zovući ga imenom. Stotnik je prepoznao to kao glas Božji i odgovorio: "Što je, gospodine?" (Dj 10,4).

Gospodin mu je govorio izravno, rekavši mu da nađe apostola Petra. Dao mu je detaljne upute, uključujući imena, adresu, pa čak i riječi koje da kaže. U isto vrijeme, Petar je molio na krovu kuće kad "mu neki glas reče" (Dj 10,13). I ponovno je Duh Sveti dao detaljne upute: "Petre, čut ćeš na vratima neke ljude. Pođi s njima, jer sam ih ja poslao" (vidi Dj 10,19-20).

Prema božanskoj odredbi, Petar je slijedio te ljude do Kornelijeve kuće. Što se tamo dogodilo, prodrmalo je čitavu židovsko-pentekostnu crkvu. Gospodin je otvorio evanđelje nežidovima. Međutim, najteža stvar židovskim vjernicima bila je prihvatiti da je Bog govorio običnom, neškolovanom poganinu. Nisu mogli razumjeti kako je Kornelije čuo glas Božji tako jasno i s takvom snagom. To je ondje izazvalo svakog vjernika.

I Pavao je primio objavu Isusa izravno s neba. Svjedočio je da stvari koje su mu bile pokazane o Kristu nije naučio ni od kojeg čovjeka. Naprotiv, dok je bio na koljenima u molitvi, čuo je glas samog Isusa. "Doista, braćo, dajem vam do znanja: Evanđelje koje sam propovijedao nije ljudska stvar, niti ga ja primith niti naučih od nekog čovjeka, već objavom Isusa Krista" (Gal 1,11-12). "A kad se Bogu … svidje da u meni objavi Sina svoga da ga propovijedam među poganima, ja sam odmah – ne posavjetovavši se ni s jednim čovjekom …" (Gal 1,15-16).

U Pavlovo su vrijeme bili veliki učitelji, silni vođe u Riječi Božjoj, kao što su bili Apolon i Gamaliel. A bili su i apostoli, koji su hodali i razgovarali s Isusom. Ali Pavao je znao da objava Krista iz druge ruke ne bi bila dovoljna. On je imao uvijek sve veću objavu Isusa – od Gospodina samog.