PROSTODUŠNOST KOJA JE U KRISTU

"No bojim se da se – kao što zmija zavede Evu svojim lukavstvom – tako ne pokvare misli vaše i odvrate od prostodušnosti (krajnje isključivosti) koja je u Kristu" (2 Kor 11,3).

Pavao nas upozorava da se ne pokvarimo i odvratimo od "prostodušnosti koja je u Kristu". Grčka riječ za prostodušnost u ovom retku znači iskrenost, isključivost. Drugim riječima: "Krist nije neko zamršeno biće. Istina o njemu vrlo je jednostavna: Isus je Bog. On je božanski, rođen od djevice, razapet i podignut iz mrtvih. Ali bojim se da se ne pokvarite i odvratite od te jednostavne, isključive istine."

Zatim Pavao upozorava na propovjednike koji propovijedaju drukčijeg Isusa: "Jer ako zbilja bilo tko dođe i navješćuje vam drugoga Isusa, a ne onoga kojega smo mi propovijedali, ili ako primate drugoga Duha, a ne onoga kojega ste primili, drugo Evanđelje, a ne ono koje ste primili, vi to lijepo strpljivo podnosite" (2 Kor 11,4). U biti, rekao je Korinćanima: "Slušate drugo evanđelje, ne Kristovo. Slušate o drugom Isusu, ne o Onome koji vas je spasio. I bojim se da ćete se tim drukčijim Isusom, koji uopće nije pravi Krist, pokvariti.

Ne znate, ali to vas odvodi od božanskog Krista. Ne mogu vjerovati da to podnosite bez prigovora! Strpljivi ste s tim učiteljima koji vas kvare. Čak ni ne provjeravate da vidite je li to biblijski. Upravo sada gubite svoju moć rasuđivanja. Sjedite pod demonskim evanđeljem, gdje se uzvisuje drugi Isus. I ne znate kamo vas to vodi."

Moja poruka za vas ovdje svodi se na ovaj jedan redak: "Ja sam put, istina i život – reče mu Isus. – Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni" (Iv 14,6). Isusova izjava ovdje apsolutno je isključiva. Ni musliman, ni hinduist, ni židov, ni nežidov, nitko ne može doći Ocu ni na koji način osim po Kristu.

Upravo kao što je Isus pitao svojih dvanaest učenika, pita i nas danas: "Za koga me drže ljudi?" (Mk 8,27). Učenici su odgovorili: "Jedni za Ivana Krstitelja, drugi za Iliju, treći za jednoga od proroka" (Mk 8,28). Ali Isusovo stvarno pitanje njegovim sljedbenicima slijedilo je odmah zatim: "'A za koga me vi držite?' zapita nato njih" (Mk 8,29).

Naš odgovor mora biti kao i Petrov: "Ti si Mesija" (Mk 8,29). Neka to bude naše priznanje pred cijelim svijetom, sada i zauvijek.