MJESTO SAVRŠENA POČINKA

U Kristu postoji mjesto u kome nema tjeskobe u vezi s budućnošću. Na tom mjestu nema straha od iznenadne katastrofe, nevolje, nezaposlenosti. Nema straha od čovjeka, pada, gubitka duše. To mjesto je mjesto potpunog pouzdanja u Božju vjernost. Pisac Hebrejima to mjesto naziva savršenim počinkom.

Takav savršen počinak ponuđen je bio Izraelu. Ali sumnja i nevjera zadržali su narod od Božjeg počinka: "Oni koji su prvi primili Radosnu vijest nisu u nj ušli zbog neposluha" (Heb 4,6). Izraelci su živjeli u neprestanom strahu i grozoti, uvijek iščekujući sljedeću krizu. Kao rezultat toga, bili su usamljeni u svojim kušnjama.

Da je Izrael ušao u ovaj počinak, djelo Božje u njegovu narodu bilo bi završeno. Ali s obzirom da nisu, Gospodin nastavlja tražiti u svakoj generaciji ljude koji će ući: "Preostaje narodu Božjemu neki subotni počinak" (Heb 4,9).

Bog nam govori: "Ova ponuda počinka je za vas – danas. Još uvijek postoji mjesto u meni gdje nijedna sumnje i strah više ne postoji. To mjesto je gdje ćete biti pripremljeni za bilo što što može doći." Tako, njegova Riječ potiče: "Treba nam se, dakle, bojati da se slučajno komu od vas, dok još vrijedi obećanje za ulazak u njegov počinak, ne čini da je zakasnio" (Heb 4,1).

Danas mnoštvo naroda Božjeg ne zna ništa o tom počinku u Kristu. Dok čitaju strašna izvješća u dnevnim novinama – izvješća o tragedijama, katastrofama, smrti – ispunjeni su strahom i užasom. Njihova neprestana molitva je: "O, Bože, molim te, nemoj uzeti nekoga od mojih ljubljenih. Ne bih mogao podnijeti tu žalost."

Međutim, ako počivate u Gospodinu, nećete podlijeći takvom strahu. Nećete paničariti niti se raspasti kad budete pogođeni nekom neočekivanom krizom. I nećete izgubiti nadu, optužujući Boga da nadodaje vašim nevoljama. Da, podnijet ćete bol koja je zajednička svim ljudskim bićima, ali počivat ćete u svojoj duši, jer znat ćete da je Bog u kontroli svega u vezi s vama.