ZABORAVLJAJUĆI ŠTO JE NAZAD

Sotona se poigrao s mnogim kršćanima, uvjerivši ih da su u Gospodinu nešto izgubili. Činjenica je, strašan je grijeh sumnjati u Božju ljubav za vas te pogrešno prosuđivati svoj položaj u Kristu vlastitim osjećajima. Vaše svakodnevno stajanje s Isusom nema ništa s vašom revnošću, suzama ili intenzitetom. Ono počiva na vjeri samoj.

Zamislite kako biste bili izgubljeni ako bi vaše spasenje počivalo na vašim osjećajima! Pavao nas potiče: "Zaboravljajući što je nazad, ispružaj(mo) se prema onome što je naprijed" (Fil 3,13). Nikada se ne smijete oslanjati na svoja prošla emocionalna iskustva. Ono što je danas važno jest vaše pouzdanje. Uzdate li se u njegova obećanja za vas? Jeste li spremi biti dionikom njegove božanske naravi na doista biblijski način – ne emocionalnim "izletima" ili izvanjskim dokazima, nego bacajući se na njegova slavna obećanja?

"Tim nas je obdario skupocjenim i najvećim obećanim dobrima, da po njima, umaknuvši pokvarenosti koja je zbog opake požude u svijetu, postanete dionici božanske naravi" (1 Pt 1,4). Petar je jasan: Kristovu narav postižemo primjenjujući Božja obećanja saveza i ni kakvim drugim sredstvima.

Jednom mi se jedan pastor hvalio: "Konačno sam se vratio na vjeru svoje mladosti. Više molim i Biblija je ponovno moja hrana. Bog mi daje žarke poruke za moju zajednicu i još jednom imam veliku ljubav za izgubljene. Osjećam se tako obnovljen." Međutim, samo nekoliko mjeseci kasnije, ovaj čovjek ponovno je bio na dnu.

Bog doista donosi obnovu i svježe pomazanje u naše živote. Ali to nije hrana na kojoj trebamo živjeti. Živjeti trebamo na trajnoj vjeri u njegova obećanja saveza. Njegova riječ je pouzdana, bez obzira kako se jadno osjećamo. Naš Gospodin održat će svoja obećanja za nas: "Onomu koji vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom" (Jd 24).