POTPUNO MU VJEROVATI

Ljubljeni, Gospodin nas nije spasio samo da bismo mogli beskrajno uživati u njegovoj dobroti, milosrđu i slavi. On je imao vječni naum kad je odabrao svakoga od nas i taj naum odlazi iznad blagoslova, zajedništva i otkrivenja. Činjenica je, Bog još uvijek poseže za izgubljenim čovječanstvom. I on traži ljude koji će mu vjerovati i uzdati se u njega kako bi ih mogao oblikovati u svoj najveći evangelizacijski alat.

Naš Gospodin ne upotrebljava anđele da bi svjedočili o njegovoj slavi, on koristi svoje ljude. On nas želi obučiti kao poseban, "izabran" rod (vidi 1, Pt 2,9). On traži da potvrdi svoju Riječ u našim životima tako da svijet vjeruje kad je navješćujemo. Nacijama koje ne vjeruju on želi predstaviti vjeran narod koji je bio uzdrman teškim vremenima, slomljen dubokih kušnjama, ali koji se nastavio pouzdavati u njega.

Vidimo da je Bog tražio takve ljude u Gideonovo vrijeme. Kad je Gideon uputio poziv dragovoljcima da se bore s Midjancima, tisuće se Izraelaca odazvalo. Ali Gospodin je rekao Gideonu: "Previše je naroda s tobom a da bih predao Midjance u njegove ruke … Zato oglasi da narod čuje: 'Tko se boji i strahuje, neka se vrati'" (Suci 7,2-3).

Bog je rekao Gideonu: "Ako se itko ovdje boji, reci mu da se sad vrati kući. Neću dopustiti da moja vojska bude zaražena strahom." Bog je zapravo odbio dragovoljce za svoju vojsku; zapravo, u jednoj je točki bilo poslano kući dvadeset dvije tisuće sumnjičavaca. Gideon je na kraju smanjio broj dragovoljaca na deset tisuća, ali Bog mu je rekao da ih je još uvijek previše. Konačno se Bog zaustavio na tristo vojnika iskušanih za bitku.

To bi nam nešto trebalo govoriti. Dok Gospodin traži poslanike evanđelja koje može poslati u svijet, on neće unovačiti crkve čiji redovi su ispunjeni strašljivim, sumnjičavim, neiskušanim ljudima. On neće tražiti snažne, sposobne vjerske organizacije ili visoko obrazovane polaznike teoloških škola. Dakako, Bog upotrebljava organizacije i obrazovane, ali oni sami u sebi nemaju potrebnih sredstava da bi bili Božji istrenirani i iskušani poslanici.