NAD SVOM SILOM NEPRIJATELJA

Vjerujem da je Crkva danas na vrhuncu krize zbog svoga nedostatka duhovnog autoriteta. Redovno primam poziv pastora i roditelja koji su uspaničeni u vezi sa svojom djecom. Kažu da su upravo otkrili da im je dijete ovisnik o drogi i da ne znaju što da rade.

Moje srce odlazi tim roditeljima. Slomljenog su srca, očajnički tražeći da nađu pravi duhovni autoritet koji će ih odvesti do stvarne pomoći. Međutim, pitam se, gdje je duhovni autoritet u njihovu domu? Po mom mišljenju, mnogi takvi roditelji misle da su bespomoćni kad zapravo nisu. Netko u obitelji mora imati silu da istjera đavla – iz njihova djeteta i iz njihove kuće. Kažem svakom roditelju koji pati: Morate sami uzeti duhovni autoritet. Ako vas dijete i isključuje, još uvijek možete zadobiti silu u svojoj tajnoj klijeti molitve.

Možda prosvjedujete: "Ali ja nisam Isus. On je došao na zemlju s božanskim autoritetom." Činjenica je da se Isus, iako Bog u tijelu, suočio s đavlom kao čovjek, Duhom osnažen čovjek. On se nije borio sa sotonom ni na kojem drugom tlu. Isto tako, sotona se uvijek približavao Kristu kao čovjeku, iako je znao da je Sin Božji. Demon je to obznanio: "Što hoćeš od nas, Isuse Nazarećanine" (Mk 1,24). Obratili su mu se kao ljudskom biću, rođenom u određenom gradu u Izraelu. Međutim, iako je Krist bio čovjek od krvi i mesa, imao je potpunu duhovnu vlast nad svakom demonskom silom.

Možda ćete isto tako pomisliti: "Kad bih samo imao tu vrtu sile nad neprijateljem! Ali nemam tu vrstu autoriteta da bi natjerao sotonu u bijeg." To jednostavno nije istina. Isusovi učenici imali su sami tu silu: "Pozove k sebi učenike te im dade vlast da mogu izgoniti nečiste duhove i liječiti od svake bolesti i svake slabosti" (Mt 10,1). "Dao sam vam vlast da bez pogibli gazite zmije i štipavce, i moć nad svakom neprijateljskom silom" (Lk 10,19).