NAPREDOVATI U SVEMU

Apostol Pavao uvjeravao je Solunjane da su naučili kako živjeti ugađajući Gospodinu. Rekao im je: "… primili ste od nas … kako vam treba živjeti i ugađati Bogu" (1 Sol 4,1). Zatim je dodao ovaj poticaj: "… sve više napredujte" (1 Sol 4,1).

Napredovati znači rasti. Pavao je rekao: "Sjedili ste pod propovijedanjem zdravog evanđelja, tako sad pod sobom imate čvrst temelj. Zbog toga, trebate rasti u milosti na svim putovima – u svojoj vjeri, znanju, ljubavi."

Pavao je i Korinćanima govorio o napredovanju: "Kako se u svemu ističete (napredujete) – u vjeri, u govoru, u priznanju, u svakovrsnoj revnosti i u ljubavi prema nama – istaknite se (napredujte) i u ovom djelu milosrđa" (2 Kor 8,7). Drugim riječima, rekao je: "Božji Duh izvršio je velike promjene u vašem životu. Zbog toga, trebali biste davati više od sebe u svemu – svome vremenu, financijama, talentima."

Ovi odlomci jasno govore kako se od svakoga tko se hrani Riječju Božjom očekuje da raste u milosti. Bog je obdario pastire, učitelje, proroke i evanđeliste s izričitom namjerom da njegova crkva raste. Nijedan vjernik ne bi smio ostati malo dijete u Kristu. Od nas se očekuje da rastemo u njemu, da nas ne bi odnijela nikakva lažna stvar.

Isus sam govori o neprestanom rastu u našem životu: "Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju" (Iv 10,10). Krist je pohvalio crkvu u Tijatiri za rast u milosti: "Poznajem tvoja djela, tvoju ljubav, tvoju vjeru, tvoju uslužnost, tvoju postojanost. Znam da su tvoja posljednja djela brojnija od prijašnjih" (Otk 2,19). U biti je rekao: "Gorljiviji ste nego kad ste započeli. Dopustili ste da moj život u vama raste obilnije." Izreke odzvanjaju time: "A pravednička je staza kao svjetlost svanuća, koja je sve jasnija do potpunog dana" (Izr 4,18). A Job izjavljuje: "Neporočni će na svom ustrajat putu, čovjek čistih ruku ojačat će još više" (Job 17,9).