LJUBITI SVOJE NEPRIJATELJE

Jedan od najvećih znakova zrelog kršćanina je ljubav za čitavo izgubljeno čovječanstvo. Takav kršćanin pokazuju jednaku ljubav za Židove i Palestince, Bosance i Srbe, za sve.

Jedino potpuno odrastao, zreo vjernik može prihvatite ove Isusove riječi: "A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje, blagoslivljajte one koji vas proklinju, činite dobro onima koji vas mrze i molite za one koji vas zlostavljaju i koji vas progone" (Mt 5,44). Pitam vas, možete li zamisliti da provedete mjesec dana u palestinskoj poljskoj bolnici, njegujući i hraneći vojnike koji žele uništiti Izraela? Možete li držati svoje predrasude pod kontrolom dok u ovim danima čitate novinska izvješća koja podjaruju? Hoćete li imati isti duh koji je bio u Kristu, koji je rekao kad je bio razapet: "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine"?

Ako želite živjeti kao što je živio Isus, ne možete dozvoliti svojim ljudskim strastima da se raspaljuju novinskim naslovima. Krist je umro za svaku izgubljenu dušu na ovoj zemlji, uključujući liječnike koji vrše pobačaje, ubojice, silovatelje, zlostavljače djece. Upravo sada, naši zatvori puni su osuđenika koji su postali snažni svjedoci spasonosne Isusove ljubavi, sve zato što im je netko pokazao ljubav usprkos njihovih grijeha.

Možete znati da rastete u milosti ako ste u stanju moliti za one koje svijet mrzi. Dok slušamo o strašnim stvarima koje se događaju, moramo se dići protiv svake predrasude koja se podiže u nama te izjaviti: "Uzimam Kristovu vlast nad ovim. Ljubit ću čovječanstvo kao moj Gospodin."

Ovdje je veliko obećanje koje smiruje sve naše osjećaje sumnje i dvojbe: "Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj … Umornome snagu vraća, jača nemoćnoga … Onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se" (Iz 40,28-31).