NUTARNJI ČOVJEK

Pavao govori o našem nutarnjem čovjeku (vidi Rim 7,22). Korintskoj crkvi je rekao: "Naprotiv, ako se i raspada naš vanjski čovjek, ipak se naš nutarnji čovjek obnavlja iz dana u dan" (2 Kor 4,16). Doista, dva su takva naša ja u svima nama. Postoji izvanjski čovjek i nutarnji, skriveni čovjek. Vanjski čovjek uvijek se pokazuje pred drugima, ali skriven čovjek poznat je jedino Bogu. Taj nutarnji čovjek ne pokazuje se primjetno. On prebiva gdje nitko drugi ne može vidjeti djelo koje se čini u njemu. I Duh Sveti je neprestano na djelu u njemu, jačajući ga i pripremajući da primi pravi duhovni autoritet.

Petar ilustrira tu dvostrukost u nama primjerom jedne žene. Ta se žena odijeva u raskošne haljine, ima frizuru po posljednjoj modi i stavlja na sebe razni nakit – prstenje, narukvice, lančiće. Ona je živ primjer da tijelo privlači tijelo.

"Vaš nakit neka ne bude vanjski – umjetno spletena kosa, stavljanje zlatnog nakita, oblačenje raskošnih haljina – nego skrivenost (skriven čovjek srca) – srce obučeno u neraspadljiv nakit, krotak i miran duh – ono što je dragocjeno pred Bogom" (1 Pt 3,3-4).

Jasno je da Petar ovdje govori o otpaloj crkvi. Ova crkva djeluje u tijelu, temeljeći sve na izvanjskoj pojavi. Ona nema nutarnje svetosti i zbog toga nema stvarnog autoriteta. Tragično, ali mnogi kršćani privučeni su takvoj vrsti crkve. Impresionirani su tjelesnih službama koje nemaju ništa od prave Božje slave.

Molim vas, nemojte me pogrešno razumjeti: Petar ne traži nijednu kršćanku da odbaci svoju torbicu za šminku. Naprotiv, on govori: "Ako želite ući u duhovni autoritet, prestanite pokušavati impresionirati druge time kako izgledate ili što radite. Umjesto toga, usredotočite se na skrivenog čovjeka. To je jedini način da se postigne Kristov autoritet."