PRIMANJE BLAGOSLOVA MILOSTI by Gary Wilkerson

Mnogi kršćani danas zamišljaju svoj život kao vagu pravde. S jedne strane sva su njihova dobra djela, a na drugoj strani raste hrpa grijeha i pogrešaka. Ako misle da im život previše naginje neuspjehu, osjećaju se primorati više moliti, više proučavati Bibliju, više odlaziti u crkvu. Međutim, nikada nikakva količina dodatnih dobrih djela ne može promijeniti samostvorenu vagu pravednosti.

Nedavno sam gledao video klip jednog prizora kod restorana brze hrane. Nakon što je vozač dao narudžbu, glas je na drugom kraju pitao: "I što još?" Osjećajući se krivim, vozač je narudžbi dodao krumpir. Ponovno se začuo glas: "I što još?" Zbunjen, vozač je dodao desert. I ponovno je glas pitao: "I što još?" Konačno je vozač povikao: "Ne! Ne! Ne 'i što još'!"

To je slika nas kad pokušavamo postići Božju pravednost. Što više vlastitog truda uložimo, bliže smo trenutku kad ćemo konačno biti prisiljeni povikati: "Ne više 'i što još' za mene!" To objašnjava zašto se toliko kršćana osjeća iscrpljeno na samu pomisao služenja Bogu. Pavao s razlogom naziva njihov trud "mrtvim djelima": njihov pristup nikada neće proizvesti pravednost ili radost, nego samo umor i bijedu. U tome nema života – samo smrt – jer to nije Kristovo evanđelje.

Pavao piše: "Grijeh toga jednog čovjeka, Adama, uzrokovao je da smrt vlada nad mnogima" (vidi Rim 5,17). Ako smrt vlada vašim hodom – ako nosite teret neprestanih optužbi grijeha, ako ništa što činite nikada nije dovoljno dobro – onda slušate stari glas adamovske prirode. Iz te stare prirode dolazi svaki tjelesni pokušaj da se ugodi Bogu, što je suprotno vašem identitetu u Kristu.

Pavao zatim dodaje i ovo u istom retku: "Čak je veća (od Adamova grijeha) Božja predivna milost i njegov dar pravednosti." Kako postižemo njegovu pravednost? Pavao nam kaže u sljedećem izrazu: "Svi koji ga prime živjet će u trijumfu nad grijehom i smrti kroz ovoga jednog čovjeka, Isusa Krista." Sudbina nam je da trijumfiramo nad svakim grijehom – ne kroz naša vlastita nastojanja, nego kroz jednog čovjeka, Isusa. I tako nas Krist potiče: "Zašto ne uzmeš tu vagu svoga vlastitog činjenja i položiš je u podnožje križa? Nikada te nisam pozvao da me umiruješ. Pozvao sam te da učiniš jednu stvar, da primiš moj blagoslov milosti."