NAZOČNOST BOŽJA

Isusova nazočnost ima snagu uništiti i istjerati grijeh! "Bog neka ustane! Razbježali se dušmani njegovi! Svi mrzitelji njegovi pobjegli pred njim! Kao što dim iščezava, i njih neka nestane! Kako se vosak topi na ognju, nek nestane grešnika u nazočnosti Božjoj" (Ps 68,1-2).

Ovo je slika što se treba dogoditi kad ostanete nasamo s Bogom u svojoj molitvenoj klijeti. Njegova strahovita očitovana nazočnost je poput uragana koji pred sobom otpuhuje prljavštinu i dim požude; ona poput gorućeg plamena tali svu tvrdoću. U njegovoj nazočnosti grešnost nestaje.

"Brda se tope u nazočnosti Gospodnjoj" (Ps 97,5). Brda u ovom psalmu predstavljaju sotonske utvrde i planine nepopustljivosti, koje se tale i otpadaju od onih koji su nasamo zatvoreni s Bogom. Možemo moliti dok se ne iscrpimo: "O, Bože, u sve naše crkve pošalji svoju silu koja će razotkriti grijeh i uništiti ga!" Ali to neće biti ni od kakve koristi dok Duh u onim crkvama ne podigne sveti molitveni ostatak čija srca će pozivati njegovu nazočnost u svetište.

Nećete iskusiti stvarnu Isusovu nazočnost dok u sebi ne budete imali sve veću mržnju prema grijehu – oštro osvjedočenje o svoje pogreške i dubok osjećaj svoje nevjerojatne grešnosti. Oni bez Kristove nazočnosti postaju sve manje i manje osvjedočeni o grijeh. Što se više udaljuju iz njegove nazočnosti, postaju sve neustrašiviji i arogantniji u svome kompromisu i udobnije im je u njemu. Ali nama nije dovoljno da jedemo i pijemo u Njegovoj nazočnosti; moramo biti promijenjeni i očišćeni kroz vrijeme koje provodimo s njim. "Tada ćete početi govoriti: 'Jeli smo i pili s tobom, a ti si učio po našim ulicama.' Ali će vam on odvratiti: 'Ne znam odakle ste. Odstupite od mene svi zlotvori'" (Lk 13,26-27).

Oni koji će priznati da su jeli i pili u njegovoj nazočnosti zapravo će govoriti: "Bili smo u tvojoj nazočnosti; sjedili smo pod tvojim učenjem." Tako će biti osuđeni iz svojih vlastitih usta. Priznat će da su sjedili u njegovoj nazočnosti, ali nisu se promijenili. Ostali su slijepi na svoju vlastitu grešnost, otvrdnuli i nedotaknuti Kristovom nazočnošću. Isus će im odgovoriti: "Ne poznajem vas. Odstupite od mene!" Kako je opasno sjediti među svetima Božjim koji zrače njegovom slavom i nazočnošću, gdje se Isus snažno otkriva, i ne biti promijenjen! Kako je smrtonosno ne vidjeti ružnoću grijeha, pošast srca! Hoćete li se usuditi reći Gospodinu: "Pohađao sam crkvu gdje je tvoja nazočnost bila stvarna; sjedio sam u tvojoj svetoj nazočnosti"? Bilo bi vam bolje da nikada niste znali za njegovu nazočnost.