EGIPATSKA SRAMOTA

U Jošui 5 Izrael je bio na vrhuncu slave i sile, doživljavajući nevjerojatna čuda. Njegov narod bio je ljubljen i siguran, a srca njegovih neprijatelja bila su puna straha: "… i nestade im junaštva pred Izraelcima" (Jš 5,1). 2. redak kaže da "u to vrijeme" – što znači, vrijeme pobjede, blagoslova, vodstva i naklonosti, vrijeme kad su trebali ući i zaposjesti zemlju – Bog je u biti rekao: "Sve zaustavite! Imamo problem. Sve izgleda dobro – trebaju se zadobiti veće pobjede – ali s jednom se stvari još nismo pozabavili. Egipatska sramota još je uvijek u vašim srcima i ona se mora odrezati i odbaciti."

Kao da je Bog rekao svome narodu: "Strpljivo sam podnosio vaše otpadništvo, mrmljanje, beskrajnu, neprestanu požudu. Deset puta vaši su me očevi izazivali u pustinji i sve sam im to oprostio. Kad sam otkrio da se ubijate u egipatskoj užarenoj peći, oprao sam vas, zaštitio krvlju i oslobodio vas od vaših neprijatelja. Ali sve to vrijeme nosili ste u svom srcu tajni grijeh. Odbili ste odložiti taj idol koji ima utvrdu u vašem srcu."

Prorok Amos potvrdio je da je Izrael imao idolopokloničko srce: "Zar ste meni u pustinji četrdeset godina prinosili žrtve i prinose, dome Izraelov? Nosili ste i Sikuta … zvijezdu svojih bogova što ih sebi načiniste" (Am 5,25-26). Tu je bila sramota: Izraelci su sve vrijeme, usprkos Božjoj ljubavi, zaštiti, blagoslovu i vodstvu, nosili nešto tajno u svojim srcima. Čak i kad su pjevali Gospodinu slavu, drugi bog upravljao je njihovim unutarnjim motivima.

Skrivali su u svojoj prtljazi idole svojih očeva! Čak ni strahovit glas svetog Boga nije ih mogao navesti da dignu ruke od svojih malih svetinja, svojih zlatnih kipića iz Egipta. Htjeli su i dalje služiti Bogu dok su još uvijek prianjali uz svoje idole. Gospodin je bio strpljiv do te točke, ali dao im je ultimatum: "Dalje idem samo sa svetim narodom. Ispred leži svijet radosti i mira, ali ne možete sa sobom nositi svoju sramotu. Odrežite je! Naoštrite noževe! Nikakvo tijelo nije dopušteno odavde dalje. Nikakvo idolopoklonstvo! Nikakvo prianjanje požudi! Nikakva tajna sramota!"