POSLJEDNJI PRELAZAK

"Čim stopala svećenika koji nose Kovčeg Jahve, Gospodara sve zemlje, stupe u Jordan, razdijelit će se voda Jordana, i ona što teče odozgo ustavit će se kao nasip. Kad je narod krenuo iz svojih šatora da prijeđe preko Jordana … svećenici Kovčega saveza … Jahvina stajahu na suhu usred Jordana, i prelažaše Izrael po suhu, sve dok sav narod ne prijeđe preko rijeke" (Jš 3,13-14.17).

Prelazak Jordana slika je ulaska u slobodu u Kristu. Bog nas uvijek izvodi od negdje da bi nas doveo k sebi! Nije dovoljno pobjeći od sotonine sile, iz tamnice ropstva, nego moramo isto tako ući u uskrsli Kristov život. Ovdje Kanaan ne predstavlja nebo, jer ova zemlje je mjesto duhovnog vojevanja. Nego ovo je mjesto gdje Isus želi da uživamo dobrotu njegove pobjede, mjesto uživanja, sreće i punine.

Kad je Izrael došao do Jordana, više ih nije vodio oblak tijekom dana i oganj noću (vidi Izl 13,21), nego Kovčeg saveza. Vidimo Kovčeg – sliku Isusa – kako silazi u Jordan uranjajući se u smrt i govori: "Slijedi me!" To nas Isus poziva da budemo kršteni u njemu.

Izlazeći iz Jordana, djeca Izraelova ušla su u obećanu zemlju, koja je slika ostajanja u Kristu. "Narod je izašao iz Jordana … Tada se utaborio u Gilgalu" (Jš 4,19). U toj točki, bili su krvlju zaštićeni, izbavljeni od neprijateljeve sile i podignuti u novinu života u Božjoj zemlji mlijeka i meda.