MAČ GOSPODNJI by Carter Conlon

"Gideon i stotina ljudi što ga je pratila dođoše na rub tabora, pri početku ponoćne staže: tek što su postavili straže, oni zatrubiše u rogove i razbiše vrčeve koje su imali u ruci. Tako tri čete zasviraše u rogove i razbiše vrčeve; lijevom rukom držahu luči, a desnom rogove da trube, i udariše vikati: 'Mač Gospodnji i Gideonov!' I svaki stajaše nepomično na svome mjestu uokrug tabora. Tada se probudi sav tabor, i Midjanci vičući nagnaše u bijeg" (Suci 7,19-21).

Sva neprijateljska vojska pobježe pred Gideonom i njegovih tri stotine! Na zvuk truba, Izraelci su u svojim rukama slomili vrčeve – što predstavlja slamanje svakoga ljudskog rezoniranja, svake ljudske krhkosti, svaki osjećaj samoprezira i nedostojnosti. Sve su ih razbili i podigli luč koja je bila u toj glinenoj posudi, što je simbol sile Božje.

"Mač Gospodnji i Gideonov!" vikali su. To govori o sili Božjoj kroz ljude koji mu vjeruju. Vidite, kad odlučite stajati na javnom mjestu, odbijajući da svjedočanstvo Božje bude sakriveno, Bog će učiniti za vas što je učinio za Gideona i njegovu vojsku – u redove neprijatelja poslat će zbunjenost! Biblija nam govori da su se Midjanci okrenuli i borili jedan s drugim. Zbunjenost slijedi jer se u zemlji ponovno podiglo vidljivo svjedočanstvo Božje i to kroz ljude koji su jednostavno vjerovali Bogu usprkos svojoj slabosti i krhkosti.

I tako je ta ista nevjerojatna pobjeda na raspolaganju i vama i meni danas. Sve što je ikada bilo potrebno jest da se jedan ili možda desetorica, dvadesetorica, pedesetorica ili stotinu njih dignu na noge i izjave: "Vjerujem Bogu! Vjerujem da Bog može uzeti moj život i promijeniti situaciju. Vjerujem da može staviti suosjećanje u moje srce i učiniti me glasom u ovoj generaciji. Vjerujem mu čak i u mojoj nedostatnosti. Znam da nemam mnogo donijeti, ali vjerujem da će se Bog pobrinuti za sve što trebam."

Čak i sada zamišljam kako sav pakao drhti, jer neprijatelj zna što se događa kad se vi i ja usudimo tako vjerovati!

__________
Carter Conlon pridružio se pastoralnom osoblju crkve Times Square 1994. godine na poziv pastora osnivača Davida Wilkersona i postavljen je u službu starijeg pastora 2001. godine. Kao snažan, suosjećajan vođa, čest je govornik na konferencijama za pastore i vođe koje održava World Challenge širom svijeta.