SUHE KOSTI MOGU OŽIVJETI!

Čitavo 37. poglavlje Ezekiela govori o Božjoj želji da uzmemo njegova obećanja novog saveza – učeći kako uistinu živjeti ulaskom u blagoslov tog saveza.

Svi smo čuli priču o "suhim kostima" o kojima govori Ezekiel. Važno je napomenuti da su te kosti koje su beživotno ležale na tlu bile pod savezom. Vidite, Gospodin im je rekao: "O suhe kosti, čujte riječ Jahvinu" (Ez 37,4). One su čule obećanje Božjeg saveza: "Evo, duh ću svoj udahnuti u vas, i oživjet ćete!"

Međutim, iako se ovim mrtvim kostima propovijedalo obećanje novog saveza, nisu još ušle u veselje blagoslova tog saveza. Mnogi vjernici danas znaju za Božji novi savez, no jedva to mogu vjerovati jer zvuči predobro da bi bilo istinito. Kažu: "Znam da nam je Bog dao Duha Svetog da boravi u nama. Znam da je Duh uzeo na sebe da nas potiče da budemo poslušni Kristu. O, jako želim taj blagoslov, ali kako ga mogu postići za svoj život?"

Postoji nešto što mi moramo učiniti. Ezekiel piše da mu je Bog rekao da prorokuje: "Ovako govori Jahve Gospod: Od sva četiri vjetra dođi, duše, i dahni u ova trupla da ožive" (Ez 37,9). Zatim je Ezekiel prorokovao kao što mu je Bog zapovjedio: "… i duh uđe u njih, i oživješe i stadoše na noge – vojska vrlo, vrlo velika" (Ez 37,10).

Iznenada je pred Ezekielom stajala velika vojska, živa, disala je! Duh Sveti ispunio je ta mrtva tjelesa životom i sad su bili spremni poći u borbu. U jednom trenutku ušli su u potpuno veselje i blagoslove novog saveza. Duh Božji zauzeo je svoje pravo mjesto u njima – i ostvarivao sve obećane promjene.