PO SUHU

Bog ustraje da naš put kroz Crveno more mora biti suh tlo. Rekao je: "… (Izraelci) mogu proći posred mora po suhu" (Izl 14,16). Nevjerojatno, ali Bog, govoreći svome narodu, koristi taj izraz četiri puta: "Proći ćete po suhu."

Ovaj izraz ponovno vidimo kad je Izrael bio spreman ući u Kanaan. Na svom putu u obećanu zemlju, prešli su Jordan po suhu.

Jednostavno rečeno, ovo suho tlo je put. A ako ste na njemu, onda nekamo idete. Ne gubite tlo niti idete natraške; vaše suho tlo je u Gospodnjem planu, njegovo djelo u vašem životu, njegova čuda koja se trebaju dogoditi. Idete prema otkrivenju, novoj pobjedi u Kristu, prema nečem većem.

Pismo to potvrđuje. Pogledajte gdje su faraon i njegova vojska izgubili svoju bitku: na od Boga danom suhom tlu. Suho tlo je točno ono mjesto gdje će đavao doći na vas. On vas želi napasti kad ste najslabiji. Međutim, na istom tom suhom tlu Gospodin uklanja "kotače kola" od sotoninih poglavarstava i vlasti: "Tako vode, slijevajući se natrag, potope kola, konjanike, i svu vojsku faraonovu koja bijaše pošla u potjeru za Izraelcima u more. I ne ostade od njih ni jedan jedini" (Izl 14,28).

Bog nam u biti govori: "Želim da naučite ići dalje u vjeri ne prema onome što vidite ili čujete, nego kad ste usred suhog razdoblja. Želim da ste uvjereni da i kad ne možete čuti moj glas ili vidjeti naprijed – kad ste na suhu tlu – ja vas negdje vodim."

Gospodin obećava da će naše suho tlo pretvoriti u izvore svježe vode: "Ubogi i bijedni vodu traže, a nje nema! Jezik im se osuši od žeđi. Ja, Jahve, njih ću uslišiti … U goleti bregova otvorit ću rijeke, i posred dolova izvore. Pustinju ću pretvoriti u močvaru, a u vrela sušnu zemlju" (Iz 41,17-18).

Dragi sveti, jeste li suhi? Bog vam govori: "Ubrzo ćete vidjeti žetvu. Tamo gdje je jednom bilo suho tlo, pod vašim nogama niknut će život. Ja sam to stvorio! Stojte mirno i gledajte što ću učiniti za vas na suhu tlu."