TAJNE GOSPODNJE

Matej nam govori da je Isus govorio narodu u usporedbama: "Sve je to Isus govorio narodu u usporedbama i ništa mu nije rekao bez usporedaba, da se ispuni proročka riječ: 'U usporedbama ću progovoriti: otkrit ću sakriveno od postanka svijeta'" (Mt 13,34-35).

 

Za mnoge kršćane danas usporedbe zvuče vrlo jednostavno. Međutim, prema Kristu, svaka usporedba sadrži neopisivu tajnu. U svakoj usporedbi koju je Isus ispričao nalazi se skrivena istina o kraljevstvu. A tu istinu otkrivaju jedino oni koji je revno traže.

 

Mnogi vjernici brzo i letimice pročitaju usporedbe. Misle da vide očiglednu lekciju i brzo idu dalje. Ili odbacuju značenje usporedaba kao da se ne odnose na njih.

 

Biblija jasno izjavljuje da postoje tajne Gospodnje: "U pravednih je tajna njegova" (Izr 3,32). Te tajne bile su nepoznate od postanka svijeta, ali Matej nam govori da su zakopane u Isusovim usporedbama. Te skrivene istine imaju snagu osloboditi kršćane. Međutim, malo je onih koji su spremni platiti visoku cijenu njihova otkrivanja.

 

Pogledajte sa mnom jednu od Gospodnjih usporedaba.

 

"Nadalje: s kraljevstvom je nebeskim kao s trgovcem koji traži skupocjeno biserje i kad se namjeri na dragocjen biser, ode da proda sve što ima i kupi ga" (Mt 13,45-46). Tko je trgovac u ovoj usporedbi? Grčki korijen ovdje govori o njemu kao o trgovačkom putniku. Ovaj trgovac je bio i ispitivač i kušač. Drugim riječima, on je za svoj život zarađivao procjenjujući kvalitetu i vrijednost skupocjenog biserja.

 

Znamo da je Isus biser velike vrijednosti koji je našao trgovac. Vrlo je skupocjen, neiskazane vrijednosti, jer trgovac prodaje sve što ima da ga stekne. Očito je da biser pripada Ocu. On posjeduje Krista upravo kao svaki otac svoga vlastitog sina. Doista, Isus je Očeva najveća vrijednost i najdragocjenije što ima. Samo je jedna stvar koja bi uzrokovala da Otac da ovaj biser neprocjenjive vrijednosti. On je to učinio iz ljubavi.

 

Krist je škrinja s blagom u polju. U njemu sam našao sve što ću ikada trebati. Više ne pokušavam naći svrhu u službi. Ne tražim više ispunjenje u obitelji ili prijateljima. Nemam više potrebe graditi nešto za Boga, biti uspješan ili se osjećati korisnim. Ne nastojim više ići ukorak s gomilom ili pokušati nešto dokazati. Ne tražim više putove da ugodim ljudima. Više ne pokušavam osmisliti ili odgonetnuti izlaz iz svojih poteškoća.

 

Našao sam što sam tražio. Moje blago, moj biser, jest Krist. A sve što Vlasnik traži od mene jest: "Davide, ljubim te. Dopusti da te posinim. Već sam potpisao dokumente krvlju moga vlastitog Sina. Sad si subaštinik s njim svega što posjedujem."

 

Kakav ugovor! Ja predajem prljave krpe svoga vlastitog samopouzdanja i dobrih djela. Odbacujem svoje istrošene cipele truda. Iza sebe ostavljam besane noći na ulicama sumnji i straha. A zauzvrat me usvaja Kralj. To je ono što se događa kad tražite biser, blago, dok ga ne nađete. Isus vam nudi sve što on jest. On vas donosi radost, mir, svrhu, svetost. I postaje vaše sve – vaš život, vaše spavanje, vaše jutro, popodne i večer.