OBEĆANJA

Naša velika potrebna za strpljivošću ponavljana je kroz čitavu knjigu Hebrejima:

 

·         "Dok je Bog Abrahamu davao obećanje, budući da se nije mogao zakleti nikim većim, zakle se sam sobom … I tako Abraham strpljivo čekajući postiže obećanje" (Heb 6,13-15).

·         "…da ne budete mlitavi, već da nasljedujete one koji vjerom i strpljivošću baštine obećanje" (Heb 6,12).

·         "Ustrajnost (strpljivost) vam je zbilja potrebna da vršenjem volje Božje postignete obećanje" (Heb 10,36).

 

Bog nam je dao mnoga divna obećanja – da slomimo svaki okov grijeha, da nam da snagu da porazimo svaku vlast grijeha, da nam da novo srce, da nas očisti i posveti, da nas preoblikuje da budemo slični samoj Kristovoj slici. Njegova nas Riječ uvjerava: "(On) … vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom" (Juda 24).

 

Međutim, Bog sve te stvari za nas čini jedino u svoje vrijeme, prema svom božanskom rasporedu. On nema krajnjeg roka koji bi ga požurivao. A ignorira i sve zahtjeve za trenutačno iscjeljenje svega. Ukratko, istinska vjera s naše strane zahtijeva da strpljivo čekamo na našega Gospodina. Naš odgovor bi mu trebao biti: "Gospodine, vjerujem da si odan svojoj Riječi te ću snagom tvoga Duha u meni strpljivo čekati dok te stvari ne ostvariš u mom životu. Moj dio je da ostanem u vjeri, čekajući na tebe."

 

Možda podnosite strašne nevolje i iskušenja. Možda čujete užasne laži koje vam šapće sotona. Povremeno ćete možda pasti. Zapravo, možda ćete se pitati hoćete li ikada dostići cilj. Ali dok podnosite sve te nevolje, – budete li se jednostavno strpljivo držali svoje vjere, pouzdajući se da je Bog na djelu, da drži svoju Riječ i da je on vaš Jahve Sidkenu – on će gledati na vas kao na pravednoga. Jer prisegnuo je: "Po vjeri ćeš primiti obećanje."

 

Pavao daje Gospodnju definiciju pravednika u Rimljanima 4,20-23: "(Abraham) nije oklijevao, nevjerom u Božje obećanje, nego se ojača vjerom davši Bogu slavu, potpuno uvjeren da je Bog kadar izvršiti što je obećao. Zato mu se to uračuna u pravednost. Ali nije samo za nj napisano uračuna mu se …"

 

Biblija to ne može jasnije iznijeti. Jednostavno rečeno, pravednost je vjerovati Božjim obećanjima i biti potpuno uvjeren da će održati svoju riječ. Suprotno tome, nevjera je oklijevanje u vezi s njegovim obećanjima, sumnjanje da će Bog učiniti što obećava.