STOJ MIRNO

Nakon svake zadobivene pobjede nad tijelom, ubrzo nas slijedi đavao s čak većim iskušenjem i napadom. Sotona jednostavno u svom ratu protiv nas ne diže ruke. Ako ga jednom porazimo, udvostručit će snage i vratiti se ravno natrag te ćemo iznenada biti u duhovnom ratu za koji smo mislili da smo ga već zadobili.

 

Pismo nam govori: "Aramejci se svrstaše protiv Davida i zametnuše s njime boj" (2 Sam 10,17). Iznenada se David suočio sa starim neprijateljem, s onim za kojega je mislio da ga je već glasno porazio. Važno je znati da David u ono vrijeme nije živio u grijehu. Bio je pobožan čovjek koji je hodao u strahu Gospodnjem. Međutim, bio je i ljudsko biće i vjerojatno je bio užasno zbunjen u vezi s onim što se događa. Zašto bi Bog dopustio tom neprijatelju da ponovno dođe protiv njega?

 

Jeste li ikada bili na Davidovu mjestu? Jeste li već molili: "Gospodine, sve što želim jest da ti ugodim, da budem poslušan tvojoj Riječi i da činim što je pravo. Dakle, zašto sam tako oštro kušan? Zašto se suočavam s ovom istom bitkom sa starim neprijateljem?"?

 

"...od dana kad sam postavio suce nad svojim narodom Izraelom dat ću vam također mir od svih vaših neprijatelja. Gospod ti poručuje da će ti Gospod načiniti kuću. Kad se navrše tvoji dani i počineš kod svojih otaca, podignut ću tvoje potomstvo poslije tebe, koje će izići iz tvog tijela, i učvrstit ću njegovo kraljevstvo" (2 Sam 7,11-12).

 

Usred zbunjenosti i ispitivanja svoje duše, David se prisjetio obećanja koje mu je Bog dao (vidi 2 Sam 7,11-12). Dakle, dok je đavao na Davidu koristio svako moguće oružje iz pakla, Gospodin mu je pokazao i prije ulaska u bitku da će izići kao pobjednik. Skinuo je svoje oči s dolazećeg neprijatelja i umjesto toga uživao u otkrivenju Božje dobrote. A to je upravo ono što Bog želi za svako svoje dijete kad neprijatelj poput bujice dolazi na njega. Gospodin svako svoje dijete predusreće svojom ljubavlju. Drugim riječima, dolazi govoreći im: "Obećavam ti da ćeš iz ovoga izaći na nogama. Možda ćeš biti ranjen, ali to nije važno. Ja sam te već učinio pobjednikom."