KARANJE S LJUBAVLJU

S obzirom da vas Bog ljubi, radit će na tome da vas očisti. Ali za one koji se kaju i vraćaju k njemu, to je karanje s ljubavlju. Zbog svojih prošlih i sadašnjih grijeha možete u svojoj duši osjećati strelice Božje, ali ako imati raskajano srce i želite otići od svoje pogreške, možete se pozvati na njegovu ljubav karanja. Bit ćete šibani, ali s njegovom velikom milošću i suosjećanjem. Nećete osjećati njegov gnjev kao pogani, već naprotiv, šibu njegove stege, koju primjenjuje svojom dragom rukom.

 

Možda vaše trpljenje dolazi od pogrešnih odluka. Koliko žena trpi jer su  se udale za muškarce na koje ih je Bog upozorio da se za njih ne udaju? Koliko je djece koja slamaju srca svojih roditelja dovodeći ih do kraja njihove snage? Međutim, mnogo puta to se događa zbog vlastitih prošlih godina grijeha roditelja, grijeha zanemarivanja i kompromisa.

 

Kad znate da ste pali na najnižu točku, vrijeme je da s vjerom, slomljeni i raskajani, potražite Gospodina. Vrijeme je da primiti novu infuziju snage Duha Svetoga. Vrijeme je da budete obnovljeni i okrijepljeni i da imate duhovnu snagu koja će se u vama prelijevati.

 

Vidite, kad vapite Bogu, on izlijeva svoju snagu u vas: "U dan kada te zazvah, uslišio si me, okrijepio me snagom u duši mojoj … Makar hodio posred nevolje, ti ćeš me oživjeti: ispružit ćeš ruku svoju proti gnjevu mojih neprijatelja i tvoja će me desnica spasiti. Gospod će dovršiti što je započeo sa mnom; Gospode, milosrđe tvoje traje dovijeka" (Ps 138,3.7-8).

 

Jedna od najtežih stvari za kršćanina je prihvatiti trpljenje pravednih. Do Kristova vremena, Židovi su napredak i dobro zdravlje povezivali s pobožnošću. Vjerovali su da ako su bogati, u dobrom zdravlju ili na neki drugi način blagoslovljeni, to je zbog toga što Bog pokazuje da je zadovoljan s njima. Zbog toga su Isusovi učenici teško mogli razumjeti njegovu izjavu da je "lakše devi proći kroz iglene ušice nego bogatašu ući u kraljevstvo nebesko" (Mt 19,24). Učenici su pitali: "Tko se onda može spasiti?"

 

Isto tako i danas, postoji kriva nauka koja govori da ako ste u sporazumu s Bogom, nikada nećete trpjeti; samo prizovite Boga i on će dotrčati i sve smjesta riješiti. Ali to nije evanđelje! Svi heroji vjere nabrojeni u Hebrejima 11 hodali su u prisnom zajedništvu vjere s Bogom, a pretrpjeli su kamenovanje, ismijavanje, muke i nasilnu smrt (redci 36-38). Sam Pavao koji je prisno hodao s Bogom doživio je brodolome, bio je kamenovan, šiban, ostavljen mrtav, bio je u pogibli od razbojnika, zatvoren i progonjen. Pretrpio je gubitak svega. Zašto? Sve su to bila testiranja i čišćenja, potvrđujući njegovu vjeru na slavu Božju.

 

Kroz  testiranja i kušnje, Bog želi usaditi nešto u naša srca. On želi da smo u stanju reći: "Gospodine Isuse, ti si moj zaštitnik i ja vjerujem da ti upravljaš svim događajima moga života. Ako mi se išta dogodi, to je samo zato što si ti to dopustio i pouzdat ću se u tvoj naum u tome. Pomogni mi razumjeti lekciju koju me želiš iz toga naučiti. Ako hodam u pravednosti i imam tvoju radost u srcu, onda i moj život i moja smrt moraju tebi donijeti slavu. Vjerujem da ti možda imaš neku pripremljenu slavu, neki vječni naum koji moj ograničen um ne može razumjeti. Kako god, reći ću: 'Isuse, živ ili mrtav, tvoj sam!'"