NAKON REŠETANJA

Kad je Petar bio rešetan, jadno je podbacio – ali ne u svojoj vjeri. Možda ćete pomisliti: "Kako to može biti? Ovaj je čovjek u tri različita navrata zanijekao da poznaje Isusa."

 

Ali, vidite, da je Petar iznevjerio, onda bi Isusova molitva bila uzaludna. Znam da Petrova vjera nije podbacila, jer upravo kad se kleo i kad se činilo da je Gospodin izgubio prijatelja i pomazanog učenika, pogledao je u Isusove oči – i rastalio se. Sjetio se kako mu je Gospodin rekao: "Triput ćeš me zatajiti!" Tada "iziđe te zaplaka gorko" (Lk 22,61-62). Zaplakati gorko u grčkom zapravo znači da je povikao "prodornim, silovitim krikom". Zamišljam Petra kako odlazi prema judejskim gorama, pada ničice na lice i ruke te vapi: "O, Oče, Isus je bio sasvim u pravu. Nisam ga slušao. Upozorio me da će sotona pokušati uništiti moju vjeru. Nisam spreman! Umrijeti za Isusa? Čak se nisam mogao nositi s jednom sluškinjom. Oprosti mi, Gospodine! Ja ga ljubim. Kome drugom bih išao?"

 

Mogu vidjeti Petra kako se diže dok Duh Božji struji kroz njega; ruke su mu podignute prema nebu i viče: "Sotono, nestani! Iznevjerio sam ga, ali još ga uvijek ljubim. Obećao je – zapravo prorekao, da ću se vratiti i biti snaga drugima, stijena. Vraćam se svojoj braći i sestrama!" Doista, Petar je bio prvi učenik koji je dospio do groba kad su čuli da je Isus uskrsnuo. Kad se kasnije Isus pojavio među njima, bio je s ostalim učenicima. Bio je tamo i kad je Isus bio premješten u slavu. I upravo je on bio glavni govornik na Dan pentekosta i kakvu je samo propovijed ispropovijedao!

 

Rijeka novih obraćenika danas se vraća Gospodinu, i Židova i nežidova, a tako i mnogih otpadnika. Gdje će oni naći snagu u uznemirujućim vremenima koja dolaze? Od prorešetanih svetih koji su se vratili i koji mogu s autoritetom reći: "Ne uzdaj se u sebe. Pazi kad misliš da stojiš da ne padneš" (vidi 1 Kor 10,12).

 

Osjećate li zavodnički trzaj iskušenja u svom životu? Vrije li nekakva duboka nevolja u vaše srcu? Onda čujte Isusove riječi i shvatite da je sotona možda dobio dopuštenje rešetati vas. Ne uzimajte to olako. Vi ne morate pasti kao Petar; zapravo, trebamo pročitati njegovu priču i biti njome upozoreni. Ali ako i podbacite, možete pogledati Isusu u lice kao Petar i sjetiti se da on moli za vas. Pokajte se, vratite i onda svoje iskustvo podijelite s drugima koji su rešetani.