ŽIVOT PO DUHU by Gary Wilkerson

Većina od nas priznala bi da rijetko osjeća milost Božju na djelu u sebi. Zbog toga smo skloni sumnjati da njegova nazočnost prebiva u nama. Pavao govori o toj našoj dilemi u Galaćanima kad piše: "A velim: živite po Duhu pa sigurno neće udovoljavati požudi tijela" (Gal 5,16).

Ovo zvuči jednostavno, ali mi smo skloni držati ovaj Pavlov savjet kao pretešku zapovijed da bi se poslušala. Stišćemo zube i kažemo: "Danas ću živjeti po Duhu." A kad se jednom spotaknemo, mislimo da nismo bili duhovni, tako da se trudimo još jače. A onda se iznenada ponovno nađemo pod zakonom jer smo pribjegli našoj tjelesnoj sposobnosti umjesto da smo vjerovali kako smo već u Duhu.

Pavao piše: "Ali, pustite li Duhu da vas vodi, niste više pod zakonom" (Gal 5,18). Drugim riječima, Duh Božji prebiva u vama dajući vam sve vrijeme pristup do njegove milosti, koja vas osnažuje. Kad Pavao piše: "Živite po duhu", misli: "Živite po milosti, ne po zakonu."

Zatim nam pokazuje rezultat života po Duhu: "Plod Duha su: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. Protiv ovih ne postoji zakon" (Gal 5,22-23). Ove stvari ne ostvaruju se onim što činimo. One su plod pravednosti koju je Bog stavio u nas – rezultat njegova djela u nama.

Povremeno možda ne osjećate da ljubite, ali ljubav je u vama, jer ju je Bog onamo stavio. Možda ne osjećate radost i mir, ali oboje je Bog usadio duboko u vas. Njegov Duh radi u vama svakoga časa svakoga dana, na svoju veliku slavu i vaš dubok blagoslov.

U jednom od najnevjerojatnijih odlomaka u Pismu, Pavao nam daje Božji odgovor na ljudsko stanje: "Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu …Dakle: ja sâm umom svojim služim zakonu Božjem, a tijelom zakonu grijeha. Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu. Jer zakon duha života u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti" (Rim 7,25.8,1-2).