U RUCI DAVIDOVOJ NIJE BILO MAČA by Gary Wilkerson

"Tako je David praćkom i kamenom nadjačao Filistejca: udario je Filistejca i ubio ga, a nije imao mača u ruci ... Kad Filistejci vidješe kako pogibe njihov junak, nagnuše u bijeg. Tada ustadoše Izraelci i Judejci, digoše bojnu viku i potjeraše Filistejce do opkopa oko Gata i do gradskih vrata Ekrona; filistejski mrtvaci pokriše put" (1 Sam 17,50-52).

Kad je David pogubio Golijata, stvar se tako dramatično promijenila da su Izraelci natjerali preneražene Filistejce u bijeg. Najvažnije u ovom odlomku je jedan kratak izraz: "(David) nije imao mača u ruci." Bog se pokazao vjernim kroz Davidovo pouzdanje – i to je svakoga izraelskog vojnika ispunilo vjerom. Izrugivanje i sramota su nestali, a povjerenje Izraelaca se vratilo – povjerenje da će se Bog boriti za njih.

Dubok učinak sile Božje na djelu za nas je da se naše pouzdanje obnavlja. Bitka je Kristova, koji nas poziva: "Dođite da vidite moju ruku pobjede. Odrubio sam glavu vašeg optuživača!" Sad smo osnaženi za poći u potjeru te kažemo: "Gospodine, nisi me napustio. Sve si to dopustio – svaku prepreku, čak izrugivanja. Učinio si to u milosrđu da bih ti mogao vjerovati."

Ipak, mnogi od nas se pitaju kad će se Gospodin pokrenuti za nas? Odgovor na to je da se Isus već pokrenuo! Vaša pobjeda je osigurana prije dvije tisuće godina na križu. Njegov trijumf na križu ista je pobjeda koja je natjerala u bijeg svakog diva u vašem životu. Vaš brak možda trpi, ali Krist je porazio sile tame poredane protiv vas i vašeg supružnika. Vaše financije možda nisu zadovoljavajuće, ali Gospodin je pripremio za vas budućnost i nadu. Vaša djeca možda ne vode pobožan život koji ste za njih zamislili, ali Isus je kupio njihovo spasenje. Možda imamo bitke na mnogo bojišnica, ali Krist je osigurao našu pobjedu.

Jeste li sad u stanju vidjeti svoga neprijatelja poraženog? Sjetite se svih optužujućih glasova koje čujete. Svima njima možete odgovoriti: "Đavole, ovo je tvoj kraj. Isusova pobjeda natjerala te u bijeg. Moja pobjeda već je zapečaćena i zadobivena. Kad moj Heroj odluči, pokazat će tu pobjedu i svijet će ga gledati u svoj njegovoj slavi. Svi će znati da bitka nije s mačem i kopljem, nego s Gospodinom."