IZVRNUTI PRIORITETI

Kršćani koji zanemaruju molitvu izvrnuli su svoje prioritete. Mnogi vjernici obvezuju se moliti ako i kad budu našli vrijeme. Ali svakoga tjedna, traženje Krista postaje im manje važno od pranja automobila, čišćenja kuće, posjećivanja prijatelja, jela, kupovine, gledanja sportskih događaja. Oni jednostavno ne stvaraju vrijeme za molitvu.

Ljudi nisu bili drukčiji ni u Noine i Lotove dane. Njihovi prvi prioriteti bili su jelo i piće, kupovina i prodaja, ženidba i udaja te briga za obitelj. Oni nisu imali vremena slušati poruke o dolazećem sudu Božjem. I tako nitko nije bio spreman kad je sud pao!

Očito se tijekom stoljećâ ništa nije promijenilo. Za mnoge današnje kršćane Bog ostaje na dnu popisa njihovih prioriteta; na vrhu je zarada, sigurnost, užitak, obitelj.

Ljubljeni, Gospodin ne želi vaše ostatke – one zalogajčiće i komadiće vremena kad imate samo trenutak da bacite uvis brzu molitvenu molbu. To nije žrtva molitve.

Prorok Malahija piše: "A kada za žrtvu slijepu stoku prinosite, zar to nije zlo? I kad prinosite hromo i bolesno, zar to nije zlo? Donesi takvo što svome namjesniku, hoće li biti zadovoljan i dobro te primiti? – govori Jahve nad Vojskama" (Mal 1,8).

Malahija govori: "Donosite stare životinje s farme – bezbrižne, lakomislene, polovne darove – da ih žrtvujete u nazočnosti Božjoj. Pokušajte takve darovati dati svom namjesniku te vidite što će se dogoditi!"

Bog je očekivao da će njegov narod pažljivo proći kroz svoje stado te pregledati svaku životinju i odabrati najsavršeniji primjerak za žrtvu za njega. I danas Bog očekuje isto od nas. On želi naše kvalitetno vrijeme, vrijeme bez žurbe. I to vrijeme nam treba biti prioritet!

Jednom sam sreo pastora jedne od najvećih američkih crkava. Taj čovjek bio je jedan od najzaposlenijih propovjednika koje sam ikada vidio. Bez ikakve isprike, rekao mi je: "Nemam vremena za molitvu." Međutim, ono što je mislio zapravo je bilo: "Ne dajem nikakvu prednost molitvi." Kad sam posjetio njegovu crkvu, u zajednici nisam osjetio djelovanje Duha Božjeg. Zapravo, bila je to jedna od najmrtvijih crkava u kojoj sam ikada propovijedao. Kako bi tamo mogao biti ikakav život kad pastor nije molio?

Nijedan kršćanin neće odvojiti vrijeme za molitvu ako mu to ne postane prvi prioritet u životu – iznad obitelji, karijere, razonode, svega. Inače, njegova žrtva je izvrnuta!