ODUPRI SE I POBJEĆI ĆE

Sotona je kušao Isusa ovom ponudom: "Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice te mi se pokloniš" (Mt 4,9). Ovo zvuči tako neobično, tako smiješno; kako bi se to uopće moglo smatrati iskušenjem? Vjerovali ili ne, bila je to snažna, primamljiva ponuda. Sotona je izazivao Isusa govoreći: "Obećavam, ako se pokloniš pred mojim nogama, u jednom jedinom činu štovanja, napustit ću borbu. Predat ću ti svu svoju silu nad ovim područjem. Više nikoga neću opsjesti ili zasužnjiti. Znam da toliko voliš čovječanstvo da bi za njega pristao da te Bog prokune. Zašto onda čekati? Možeš se odmah žrtvovati i osloboditi svijet od ovoga trenutka dalje."

Zašto je đavao bio spreman predati svu svoju vlast za to? Pokušavao je spasiti svoju vlastitu kožu. Sotona je znao da će na Golgoti biti zapečaćena njegova vječna sudbina. Dakle, ako bi uspio zadržati Isusa da ne ide na križ, možda bi spasio sebe te sudbine.

Možda se pitate: "Kako bi se to moglo odnositi na mene?" Sotona još uvijek iskušava pravedne sa sličnim ponudama. Dolazi k nama s prijetnjama i optuživanjima. Govori nam: "Ne moraš me štovati – jer već imam pristup do tvoga tijela. Poznam sve tvoje slabosti. Idi dalje i svjedoči o svojoj slobodi u Kristu. U trenutku kad budeš najglasnije slavio, učinit ću da ti um svlada zlo. Iznijet ću ti tvoj grijeh tako snažno da ćeš izgubiti svaku nadu da ćeš ikada biti slobodan. Nemoćan si."

Kako odgovaramo na sotonina optuživanja: "Oduprite se đavlu pa će pobjeći od vas" (Jak 4,7). Nije važno kolika iskušenja sotona baca u vas, ne trebate se bojati nijednoga grijeha iz svoje prošlosti. Ako ih je Kristova krv pokrila, onda đavao ne može ništa da bi vas odvojio od Oca.