BOŽJE BLAGO U NAMA

Kad se Gospodin nastanjuje u nama, on sa sobom donosi svu svoju silu i sredstva. Iznenada naš unutarnji čovjek ima pristup do Božje snage, mudrosti, istine, mira i svega što nam je potrebno da živimo pobjedonosno. Ne moramo mu vikati da siđe k nama s neba. On je već u nama. Pavao nam govori upravo o tome kako smo snažni u Kristu.

"Zato sagibam svoja koljena pred Ocem od koga svako očinstvo u nebesima i na zemlji ima ime. Neka vam dadne, prema bogatstvu svoje slave, da se ojačate u snazi po njegovu Duhu u nutarnjega čovjeka, da Krist stanuje u vašim srcima po vjeri; da u ljubavi uvriježeni i utemeljeni budete sposobni shvatiti zajedno sa svim svetima koja je tu širina, duljina, visina i dubina, i upoznati ljubav Kristovu koja nadilazi spoznaju; da budete ispunjeni do sve punine koja dolazi od Boga. Onomu koji, prema snazi što silu svoju očituje u nama, može učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti" (Ef 3,14-20).

Kakav zadivljujući odlomak! Pavao popisuje samo nešto od nevjerojatnog blaga koje nam je Gospodin stavio na raspolaganje. Doista, sve Božje bogatstvo na raspolaganju nam je u Kristu Isusu.

Neki kršćani stvorili su zamisao o egocentričnom Bogu čije je jedino zadovoljstvo primati slavu. Neka nikada tako ne bude rečeno za našega Gospodina jer to uopće nije ono zbog čega je došao boraviti u nama. On je došao da nam pokaže da je on Bog koji nije daleko. Gospodin želi da znamo da on nije negdje u mračnom prostranstvu svemira. On je nazočan u samima nama. On ne doliječe u naše živote i ne izliječe iz njih kako hoće. Ne, on nikada ne napušta svoje boravište u nama.

Pavao primjećuje: "Ali sada, u Kristu Isusu, vi koji ste nekoć bili daleko postadoste blizu krvlju Kristovom" (Ef 2,13). Apostol daje jasno na znanje: Bog je sada ovdje i boravi u nama. Kad je Otac učinio svoje boravište u našem hramu, donio je snagu našem unutarnjem čovjeku, duboko ukorijenjenu i utemeljenu u ljubavi, kao i pristup da ga tražimo što god hoćemo. Sve nam je omogućio kroz svoju božansku silu koja djeluje u nama (vidi Ef 3,16-21).