KUŠANJE ČOVJEKA

"Ostavio ga je Bog da bi ga iskušao" (2 Ljet 32,31).

Tako smo postali zaokupljeni kušanjem Boga da nismo pripremili svoja srca za velika životna testiranja kad Bog kuša čovjeka. Može li biti da je veliko iskušenje pred vama, breme koje nosite, zapravo Bog na djelu kušajući vas?

"Bog stavi Abrahama na kušnju … 'Uzmi svoga sina … (i) prinesi kao žrtvu paljenicu" (Post 22,1-2). Bog je kušao i čitavu naciju kako bi otkrio što je uistinu u njihovom srcu: "Jahve, Bog tvoj, vodio te po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš" (Pnz 8,2).

U 2 Ljetopisima 32,31 vidimo nešto nevjerojatno, Bog je napustio velikoga kralja na neko vrijeme da bi ga iskušao: "Ostavio ga je Bog da bi ga iskušao i da bi se doznalo sve što mu je u srcu."

Dok obavlja pravedno djelo Božje, sluga Gospodnji često se nalazi prividno napušten – kušan do granica izdržljivosti i ostavljen da se sasvim sam bori sa silama pakla. Svaki čovjek kojega je Bog ikada blagoslovio bio je kušan na sličan način.

Nalazite li se u čudnim okolnostima? Osjećate li se odbačeni i sami? Borite li se u unaprijed izgubljenoj bitki s nepredvidivim neprijateljem? To su znaci koji ukazuju na proces kušnje.

Pobjeda je uvijek željena, ali ako iznevjerite, sjetite se: Boga zanima ono što je ostalo u vašem srcu, vaš stav nakon što ste zadobili ili izgubili usamljenu bitku. Ono što on želi jest vaša odanost njemu usprkos neuspjehu.

Isus nam je obećao da nas nikada neće ostaviti niti napustiti, ali Pismo otkriva da postoje razdoblja kad Otac povlači svoju nazočnost da bi nas iskušao. Čak je i Krist iskusio taj usamljeni trenutak na križu. Upravo u tim trenucima, naš Spasitelj najviše suosjeća s našim slabostima i šapće nam: "Molim za tebe da tvoja vjera ne malakše."

Isus kaže da moramo uzeti svoj križ i slijediti ga (vidi Mt 16,24). Što je taj križ? To je tijelo sa svojom krhkošću i slabošću. Uzmite ga, idite naprijed u vjeri i njegova će se snaga usavršiti u vama. Je li križ vašega ja i grijeha pretežak? Onda, prijatelju moj, podigni svoj križ i slijedi Isusa. On razumije i uz tebe je da podigne tvoje teško breme.