MJERA SLAVE BOŽJE

"Tada im nastavi: '... Kojom mjerom mjerite, onom će vam se mjeriti, i nadodat će vam se. Jer tko ima, dat će mu se, a tko nema, oduzet će mu se i ono što ima'" (Mk 4,24-25).

Isus je znao da te riječi neduhovnim očima mogu zvučati čudno, zbog toga je prije ove svoje poruke rekao: "Tko ima uši, neka čuje" (Mk 4,23). Rekao je: "Ako je vaše srce otvoreno za Duha Božjega, razumjet ćete što vam moram reći."

Što točno Isus govori u ovom odlomku? On govori o slavi Božjoj u našim životima – što znači, o Kristovoj očitovanoj nazočnosti. Ukratko, Gospodin mjeri svoju slavnu nazočnost različitim količinama, bez obzira radi li se o crkvama ili pojedincima. Neki ne primaju ništa od njegove slave. A drugi primaju sve veću mjeru koja istječe iz njihova života ili crkve u sve većoj i većoj količini.

Bog je obećao u posljednje dane izliti svoga Duha na svoj narod . Doista, čitavo Pismo ukazuje na trijumfalnu Crkvu ispunjenu slavom u ove završne dane. Sam Isus je rekao da vrata paklena neće svladati njegovu Crkvu. U nebo nećemo ući hramajući – oboreni, potišteni, jadni, poraženi, obeshrabreni. Ne, naš Gospodin donijet će u svoju Crkvu veću silu. Ta sila neće se očitovati samo kroz znake i čuda. Otkrit će se njegovu narodu kroz slavnu promjenu srca dotaknutih Duhom Božjim.

Kako možemo postizati sve veću mjeru Kristove slave? Gospodin nam vrlo jasno govori: "Kojom mjerom mjerite, onom će vam se mjeriti" (Mk 4,24). Isus govori: "Prema dijelu sebe koji ste vi dodijelili meni, ja ću vam uzvratiti istim dijelom. Bavit ću se s vama kako se vi bavite sa mnom. Kojom mjerom vi odmjerujete meni, ja ću odmjeravati vama."

Ako odmjeravate Bogu neaktivnost i lijenost – uzimajući zdravo za gotovo njegovo veliko djelo – primit ćete duha drijemeža. "Lijenost navlači čovjeku dobok san, i nemarna duša gladuje" (Izr 19.15). Kao rezultat toga, duša će vam biti gladna i ta glad neće se moći utažiti.

Ljubav, milost i milosrđe Božje neograničeni su prema vama. Ovdje se ne radi o postizanju njegove ljubavi, milosti ili milosrđa – nego o posjedovanju blagoslova njegove slave u našim životima.

Isus jasno izjavljuje da nam on mjeri različitu količinu svoje slave, prema tome kako mi mjerimo naše srce njemu. Naše je da mu se jednostavno uvijek sve više primičemo – u štovanju, poslušnosti i ustrajnosti.