GDJE SU TIMOTEJI?

Filipinske kršćane Pavao je prve upoznao s istinom: "Neka um Kristov bude u vama." Pavao im je tu poruku napisao dok je bio utamničen u Rimu.

Iz tamnice je Pavao izjavio da ima um Kristov, odbacujući svoj ugled da bi postao Isusov sluga i njegove crkve. Sad je pisao: "Nadam se u Gospodinu Isusu da ću vam brzo poslati Timoteja da i ja budem raspoložen kad saznam kako je s vama" (Fil 2,19).

To je razmišljanje uma Kristova. Razmislite o tome: tu je bio pastor koji je sjedio u zatvoru, međutim, nije razmišljao o svojoj udobnosti, svojoj vlastitoj teškoj situaciji. Zabrinut je bio samo za duhovno i fizičko stanje svoga naroda. I rekao je svojim ovcama: "Moja će utjeha doći tek kad saznam da ste vi dobro, u duhu i tijelu. Zbog toga vam šaljem Timoteja da umjesto mene vidi kako ste."

Zatim Pavao daje ovu alarmantnu izjavu: "Nemam, naime, nikoga po srcu jednaka njemu tko bi se tako svojski borio za vas" (Fil 2,20). Kakva žalosna izjava! Dok je Pavao ovo pisao, crkva je oko njega u Rimu rasla i bila je blagoslovljena. Jasno, ondje u rimskoj crkvi bili su sveti vođe. Ali Pavao kaže: "Nema čovjeka koji sa mnom dijeli um Kristov." Zašto je to bilo tako? "…jer svi drugi traže svoju korist, a ne korist Krista Isusa" (Fil, 2,21). Očito u Rimu nije bilo vođe sa srcem sluge – nikoga tko bi odbacio svoj ugled i postao živa žrtva. Umjesto toga, svatko je išao za svojim vlastitim interesima. Nitko nije imao um Kristov. Pavao nije imao povjerenja ni u koga da ide u Filipe da bude istinski sluga onom tijelu vjernika.

Ove Pavlove riječi ne mogu se ublažiti: "Svatko ide za svojom koristi. Ti propovjednici traže samo svoju korist. Zbog toga nemam nikoga ovdje u koga bih se pouzdao da će se brinuti za vaše potrebe i povrede, osim Timoteja."

Naša molitva treba biti: "Gospodine, ne želim na ovom svijetu koji juri van kontrole biti usredotočen samo na sebe. Ne želim biti zabrinut za svoju vlastitu budućnost. Znam da ti držiš moj put u svojim rukama. Molim te, Gospodine, daj mi tvoj um, tvoje misli, tvoje zabrinutosti. Želim imati srce tvoga sluge. Amen."