UTJEHA I OSVJEŽENJE

Kako je Duh Sveti donosio Pavlu utjehu tijekom njegovih potištenosti? Sam apostol nam govori: "Ali Bog, koji tješi potištene, utješi nas Titovim dolaskom" (2 Kor 7,6). Tit je stigao u Makedoniju s osvježenim duhom i iznenada se Pavlovo srce podiglo. Dok su njih dvojica razgovarala, radost je preplavila Pavlovo tijelo, um i duh te je napisao: "Pun sam utjehe; preobilna je radost moja zbog sve nevolje naše" (2 Kor 7,4). Izjavljivao je: "Još su uvijek preda mnom problemi, ali Gospodin mi je dao što mi je potrebno za bitku. Osvježio me kroz Tita."


Kroz godine moje službe, vidio sam muškarce i žene Božje koji su došli do kraja svojih snaga, oboreni i krajnje zbunjeni. Tugovao sam nad tom dragom braćom i sestrama u njihovoj boli pitajući Gospodina: "Oče, kako će ovi tvoji ljudi izaći iz jame ovoga trpljenja? Gdje je sila koja će ih izvesti? Što mogu reći ili učiniti da im pomognem?"


Vjerujem da se odgovor nalazi upravo ovdje u Pavlovom svjedočanstvu. Tu je čovjek tako duboko iscrpljen da više nije ono što je bio. Pavao je bio u najmračnijem razdoblju svoje službe, oboren kao nikada ranije. Međutim, za svega nekoliko sati, potpuno je bio izveden iz mračne jame uživajući u radosti i veselju. Ovaj dragi apostol još je jednom osjetio da je ljubljen i potrebit.


Kako se to dogodilo? Prije svega, pogledajmo što se dogodilo u Korintu. Kad je Tit stigao onamo da se sastane s crkvenim vođama, primio je svoje vlastito slavno osvježenje. U crkvi se dogodilo probuđenje jer je obratila pozornost na Pavlov naputak i sad ih je Bog silno blagoslivljao.


Tit se vratio u Makedoniju s ohrabrujućim vijestima: "Pavle, braća u Korintu šalju ti svoju ljubav! Uklonili su grijeh iz svoje sredine i pozabavili se lažnim prorocima. Više ne preziru tvoje trpljenje nego se raduju u tvom svjedočanstvu."


Ova osvježavajuća riječ koju je donio dragi brat u Gospodinu odmah je podigla Pavla iz njegove jame: "Ali Bog, koji tješi potištene, utješi (me) Titovim dolaskom" (2 Kor 7,6). Vidite li ovdje uzorak? Da bi osvježio ljude, Bog koristi ljude. Da bi osvježio Pavla, nije poslao anđela. Utjeha koju je ovaj čovjek primio došla je kroz osvježeni Titov duh koji je zauzvrat osvježio Pavlov.