BOG LJUBI CRKVU

Prava Crkva Isusa Krista zjenica je oka Gospodnjeg. Međutim, od samog početka njegova je Crkva iskusila otpadništvo i lažne učitelje. Rane crkve – ona apostolska tijela koja su osnovali Pavao i apostoli – bile su poučene u potpun nauk Božji. Ništa "što je korisno za rast i postojanost" nije bilo zadržano od Kristovih sljedbenika. Primili su istinu ne samo u riječi, nego u očitovanju sile Duha Svetoga.


Pavao je upozorio Timoteja da dolaze vremena kad neki ljudi Božji "neće podnositi zdrave nauke, nego će prema svojim strastima sebi nagomilati učitelje da im škakljaju uši, te će odvratiti uši od istine, a okrenut će se bajkama (takozvanim mističnim istinama)" (2 Tim 4,3-4).


Povijest je zapisala da se dogodilo upravo kao što je Pavao predvidio. Nakon što su apostoli umrli, a generacija koja je sjedila pod njihovim učenjem iščezla, zavjera strašne zablude preplavila ja Crkvu. Vjernici su bili zavođeni stranim naukama, a znanost i filozofija potkopavali su istinu Kristova evanđelja.


Pogledajte što je Pavao rekao o čistoći Kristove Crkve: "Krist je ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju, da je posveti čisteći je u kupelji vode uz pratnju riječi, da sam sebi privede Crkvu krasnu, bez ljage, bez bore, bez ičega tomu slična, da bude sveta i bez mane" (Ef 5,25-27).


Velika Božja briga nije za otpadničku crkvu. Čak ni otpadništva neće moći ubiti ili uništiti Crkvu Isusa Krista. Unatoč tim problemima, Bog ima sve pod svojim nadzorom: njegova tajnovita, nevidljiva, pobjedonosna Crkva ne umire. Naprotiv, rijeka Duha Svetoga utječe u "mrtvo more" otpadničkih crkava razotkrivajući grijeh i mlakost. A to stvara nicanje novog života.


Oni koji su se vratili iz mrtvih, beživotnih crkava mogu biti samo ostatak. Ipak, Isus izjavljuje: "Polja su zrela za žetvu. Još uvijek je vrijeme da poslenici idu u žetvu." Nigdje u Bibliji ne stoji da je Duh Sveti pobjegao s prizora ostavljajući iza sebe uvelu žetvu. Duh Božji još uvijek radi uvjeravajući, pozivajući i privlačeći izgubljene Kristu, uključujući i one u otpadništvu.


Oblak nebeskih svjedoka rekao bi nam da ne čekamo sud, nego da se usredotočimo na "držanje položaja". Još je uvijek vrijeme Duha Svetoga koji čeka da ispuni svaku posudu koja to želi.


Bog još uvijek ljubi svoju Crkvu, nagrđenu ili kakva god bila.