OBLAK SVJEDOKA

Poslanica Hebrejima 12,1 govori nam da je svijet opkoljen oblakom svjedoka koji su s Kristom u slavi. Što to mnoštvo nebeskih svjedoka ima za reći sadašnjem svijetu? Mi živimo u generaciji koja je daleko pokvarenija od Noine. Što ti svjedoci mogu reći ljudskoj rasi čiji su grijesi premašili i one Sodomine?


Naše vrijeme je vrijeme napretka. Gospodarstvo nam je blagoslovljeno, međutim, naše društvo je postalo tako nemoralno, nasilno te nastrojeno protiv Boga da čak i sekularisti jadikuju kako smo daleko pali. Kršćani se svugdje pitaju zašto Bog zadržava sudove nad tako pokvarenim društvom.


Mi koji ljubimo Krista možda ne razumijemo zašto je dopušteno da se takvo veliko zlo nastavlja. Ali oblak nebeskih svjedoka razumije. Oni ne ispituju milost i strpljivost koje Bog pokazuje.


Apostol Pavao u tom je oblaku svjedoka i nosi svjedočanstvo Božje bezgranične ljubavi čak i za "najveće grešnike". Pavlov život i njegove poslanice govore nam da je psovao Kristovo ime. Bio je terorist; lovio je narod Božji i odvlačio ih da budu utamničeni ili ubijeni. On bi nam rekao da je Bog strpljiv s ovom sadašnjom generacijom jer postoje mnogi kao što je i sam bio, koji griješe u neznanju.


I apostol Petar je u tom oblaku svjedoka, a i on razumije zašto je Bog tako strpljiv. Petrov život i njegove poslanice podsjećaju nas da je i on psovao Isusa zaklinjući se da ga ne poznaje. Bog zadržava svoj sud jer postoje mnogi koji ga još uvijek psuju i odriču ga se upravo kao i Petar. Gospodin ne diže ruke od njih kao što ih nije digao ni od Petra. Mnogi su poput njega za koje Krist još uvijek moli.


Dok promatram taj oblak svjedoka, vidim lica bivših ovisnika o drogi i alkoholu, bivših prostitutki i homoseksualaca, bivših gangstera i prodavače droge, bivših ubojica i zlostavljača žena, bivših nevjernika i ovisnika o pornografiji – mnoštvo onih od kojih je društvo diglo ruke. Svi oni su se pokajali i umrli na Isusovim rukama i sada su svjedoci milosti i strpljivosti dobroga Oca.


Vjerujem da bi svi oni u jednom objedinjenom svjedočanstvu rekli da im Isus nije sudio prije nego su primili njegovu milost. Bog još uvijek ljubi ovaj ludi, nemoralan svijet. Neka nam pomogne da i mi ljubimo izgubljene kao on. Molimo da i mi imamo ljubav i strpljivost koju on pokazuje svijetu upravo sada.