PRISTUP BOGU

Tražeći Gospodina u molitvi, pitao sam ga: "Što je najvažniji aspekt toga što smo tvoj hram?" Evo što mi je došlo: pristup sa smjelošću i pouzdanjem.


Pavao govori o Kristu: "...u kome imamo smjelost i pristup s pouzdanjem kroz vjeru u njega" (Ef 3,12).


U židovskom hramu bilo je vrlo malo pristupa k Bogu. Zapravo, pristup Bogu bio je omogućen jedino visokom svećeniku i to samo jednom na godinu. Kad je došlo to vrijeme, svećenik je sa strahom i drhtanjem ulazio u Božju nazočnost u hramu. Znao je da može pasti mrtav jer se približava prijestolju milosti s neoproštenim grijehom u srcu.


Danas je Bog izašao iz te male, zabranjene prostorije. Došao je izravno k nama u svoj našoj sramoti i pokvarenosti i govori nam: "Došao sam da živim u tebi. Ne moraš od mene skrivati svoju prljavštinu i očaj. Odabrao sam te jer te želim i pretvorit ću tvoje tijelo u svoj dom, svoje obitavalište, svoje prebivalište.


Poslat ću Duha Svetoga koji će te posvetiti. On će očistiti i pomesti svaku prostoriju da pripremi tvoje srce kao moje zaručnice, ali to nije sve. Posjest ću te do sebe i poticati da smjelo dolaziš do moga prijestolja, s pouzdanjem. Vidiš, želim da od mene tražiš silu, milost, snagu, sve što ti je potrebno. U tvoju dušu donosim nebo tako da možeš imati pristup svemu tome. Bogat si, a to čak ni ne znaš. Baštinik si sve moje slave."


Jedini razlog zašto je tvoje tijelo sveto jest taj što Duh Sveti živi ondje. I ono ostaje sveto jedino njegovom neprestanom nazočnošću i silom. Ti sam to ne možeš postići. Pokušavajući čuvati sve ulaze, postao bi nervozna razvalina. Obeshrabrio bi se kad ne bi uspio izbaciti svu prašinu i prljavštinu koja ulazi. Umorio bi se trčeći iz jedne prostorije u drugu pomećući i lašteći i nastojeći da sve izgleda dobro.


Svaki kršćanin trebao bi se radovati ovoj činjenici: Bog je u tebi! I uvijek je s tobom, dakle, tko može biti protiv tebe?