DIVNA MILOST

Isus nam daje više od jednog razloga zašto nam je potreban njegov mir. U Ivanu 14,30 rekao je svojim učenicima: "Približuje se knez ovoga svijeta." Što je glavna misao ove izjave? Dvanaestorici je upravo rekao: "Neću više mnogo s vama govoriti" (Iv 14,30). Zatim je objasnio zašto: "...jer se približuje knez ovoga svijeta."


Isus je znao da je sotona u samom onom trenutku na djelu. Već je pridobio Judu da ga izda. A znao je i to da je religijska hijerarhija u Jeruzalemu primila snagu od poglavarstava pakla. Svjestan je bio i to da će ubrzo doći đavlom nadahnuta svjetina da ga uhvati. Tada je rekao učenicima: "Dolazi sotona, Zli, i neću više dugo s vama razgovarati."


Isus je znao da mu je potrebno vrijeme s Ocem da se pripremi za dolazeću borbu. Trebao je biti predan u ruke zlikovcima, upravo kao što je i govorio. A znao je i to da sotona radi sve što može da mu uzdrma mir. Đavao ga je nastojao mučiti i obeshrabriti, s namjerom da mu slomi vjeru u Oca – sve samo da ga navede da izbjegne križ.


I vi možete biti u nemiru misleći: "Gotovo je. Neću uspjeti." Ali Isus kaže: "Znam kroz što prolaziš. Dođi i uzmi moj mir."


Upravo sada možda prolazite kroz najteže razdoblje svoga života. Život vam je možda poremećen i sve izgleda beznadno. Čini se da nemate izlaza; na koji god put skrećete samo imate više stresa, pomutnje i umora.


Nije važno kroz što prolazite. Život vam može izgledati kao da ga je pogodio tornado. Možda podnosite kušnje zbog kojih onima koji vas promatraju izgledate kao neki Job modernog vremena. Ali kad usred svojih kušnji prizovete Duha Svetoga da vas krsti Kristovim mirom, on će to učiniti.


Ljudi će pokazivati na vas i govoriti: "Svijet ovoga čovjeka potpuno se raspao. No on je odlučio da će se živ ili mrtav pouzdavati u Riječ Božju. Kako to može? Kako uspijeva ići dalje? Već je davno trebao dići ruke. Ali nije. A kroz sve to, nije kompromitirao ništa u što vjeruje. Kakav divan mir! To je van svakog shvaćanja!"