PROĐITE PRSTIMA KROZ KOSU

Krist opisuje posljednje dane kao vrijeme nevolje i straha: "Ljudi će umirati od straha u očekivanju onoga što će zadesiti svijet ... Na zemlji će narodi biti u tjeskobi i neizvjesnosti" (Lk 21,26.25).


Što nam je Isus dao da nas pripremi za te katastrofe? Koji je bio njegov protulijek za strah koji će doći?


Dao nam je ilustraciju našega Oca koji pazi na vrapca, ilustraciju Boga koji broji kosu na našoj glavi. Ove ilustracije postaju čak i značajnije kad vidimo kontekst u kojem nam ih je Isus dao.


Ove ilustracije ispričao je dvanaestorici svojih učenika kad ih je slao da evangeliziraju izraelske gradove i naselja. Upravo im je dao vlast da izbacuju demone i liječe bolesti. Kako je to uzbudljiv trenutak morao biti za njih! Primili su vlast da vrše čuda! Ali onda su došla ova strašna upozorenja od njihova Gospodara:


"U džepu nećete imati novac. Nećete imati doma pa ni krova nad glavom pod kojim biste spavali. Umjesto toga, nazivat će vas krivovjercima i đavolima. Tući će vas u sinagogama, odvlačiti pred suce, bacati u zatvor. Mrzit će vas i prezirati, izdavati i progoniti. Da biste izbjegli kamenovanje, morat ćete bježati iz jednoga grada u drugi."


Zamislite sad te ljude kako široko otvorenih očiju slušaju Isusa. Vjerojatno ih je spopao strah. Zamišljam ih kako se pitaju: "Kakva je to služba? Je li mi to budućnost donosi? Ovo je najmračnija slika života koju sam ikada čuo."


Međutim, u samom tom prizoru Isus je ovim svojim ljubljenim prijateljima rekao tri puta: "Ne bojte se!" (Mt 10,26.28.31). A onda im je dao protulijek za sav strah: "Očeve oči uvijek su na vrapcu. A koliko više bit će na vama, njegovim ljubljenima?"


Isus govori: "Kad navale sumnje – kad ste na kraju svojih snaga i mislite da nitko ne vidi kroz što prolazite – evo kako ćete naći odmor i sigurnost: Pogledajte kroz prozor na male ptice. Prođite prstima kroz kosu. Zatim se sjetite onoga što sam vam rekao – da su ova mala stvorenja od beskrajne vrijednosti za vašega Oca. A vaša kosa podsjetit će vas da ste vi za njega od daleko veće vrijednosti. Njegove oči uvijek su na vama. On koji vidi i čuje svaki vaš korak, blizu je."


Na taj način naš se Otac brine za nas u teška vremena.