UVIJEK SVE VEĆA VJERA

"Apostoli zamoliše Gospodina: 'Daj nam više vjere'" (Lk 17,5). Ljudi koji su sačinjavali Kristov uži krug tražili su svoga Gospodara nešto važno. Željeli su veće razumijevanje značenja i djelovanja vjere. Govorili su: "Gospodine, kakvu vjeru želiš od nas? Daj nam otkrivenje vjere koja ti ugađa. Želimo shvatiti vjeru u njezinom punom značenju."

Površinski gledano, njihova je molba bila za pohvalu. Međutim, vjerujem da su učenici to tražili Isusa jer su bili zbunjeni. U prijašnjem poglavlju, Krist ih je zbunio govoreći im: "Tko je vjeran u najmanjoj stvari, vjeran je i u velikoj ... Ako niste bili vjerni u lažnom bogatstvu, tko će vam povjeriti pravo?" (Lk 16,10-11).

Isus je znao da tijelo njegovih sljedbenika želi izbjeći ono što su smatrali manjim stvarima vjere. Zbog toga im je rekao: "Ako ste vjerni u malim stvarima, temeljnim stvarima vjere, bit ćete vjerni i u velikima. Dakle, dokažite da ste dostojni povjerenja u osnovnim zahtjevima vjere. Kako vam se inače može povjeriti veća mjera?"

Ako smo iskreni, priznat ćemo da smo vrlo slični Isusovim učenicima. I mi želimo ići ravno do većih stvari vjere, postići onu vjeru koja premješta planine. I mi, poput učenika, često ocjenjujemo vjeru vidljivim rezultatima.

U Božjim očima istinska vjera nema ništa s veličinom ili brojem djela koje namjeravate obaviti. Naprotiv, ona ima veze s usredotočenjem i smjerom vašega života. Vidite, Bog ne vodi toliko brigu o vašoj velikoj viziji koliko o tome što postajete.

Boga više zanima da dobije čitavog mene, nego da ja zadobijem čitav svijet za njega.