NAŠA SLUŽBA

"A mi svi ... otkrivena lica gledamo kao u staklu slavu Gospodnju" (2 Kor 3,18). Što to znači gledati slavu Gospodnju? Ovdje Pavao govori o predanom, usredotočenom štovanju. To je vrijeme dano Bogu da bi ga se jednostavno gledalo. Zatim apostol brzo dodaje: "Dakle, gledajući imamo ovu službu" (2 Kor 4,1). On jasno daje znati da je gledanje Kristova lica služba kojoj se svi moramo posvetiti.

 

Grčka riječ za gledati u ovom retku vrlo je snažan izraz. On ne govori samo o bacanju pogleda, već o "zurenju". To znači odlučiti: "Neću se pomaći odavde. Prije nego išta drugo učinim, prije nego išta drugo radim, moram biti u nazočnosti Božjoj."

 

Mnogi kršćani pogrešno tumače izraz "gledati kao u staklu" (2 Kor 3,18). Oni misle na zrcalo u kojem im se odražava Isusovo lice. Ali to nije ono što je Pavao ovdje mislio. On govori o snažno usredotočenom pogledu, kao da se gorljivo zuri u nešto kroz staklo pokušavajući što jasnije vidjeti. Mi moramo tako "zalijepiti" oči, odlučni vidjeti slavu Božju na Kristovu licu. Moramo se nasamo zatvoriti u Svetinju nad svetinjama, sa samo jednom mišlju – da tako snažno zurimo i s takvom odanošću razgovaramo da smo promijenjeni.

 

Grčka riječ za promijenjen ovdje je "metamorfoza", što znači "promijenjen, preobražen". Svatko tko često ulazi u Svetinju nad svetinjama i snažno zuri u Krista, prolazi kroz proces metamorfoze. Događa se preobraženje. Ta osoba neprestano se mijenja u Isusovu sliku i karakter.

 

Možda često dolazite u Gospodnju nazočnost. Međutim, možda ne osjećate da se mijenjate dok provodite vrijeme nasamo s njim. Tvrdim vam da se može znati događa li se metamorfoza. Nešto se sigurno događa jer nitko ne može neprestano gledati slavu Kristovu i ne biti promijenjen. Pogledajte posljednji izraz u Pavlovoj izjavi: "A mi se svi ... preobražavamo u tu istu sliku, uvijek sve slavniju, jer dolazi od Gospodina, od Duha" (2 Kor 3,18). Pogledajmo sad redak koji prethodi tome: "A Gospodin je Duh. Gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda" (2 Kor 3,17).

 

Vidite li što Pavao ovdje govori? On nam govori: "Kad gledate Kristovo lice, tamo je sloboda da se mijenjate." Boravljenjem u njegovoj nazočnosti dajemo Duhu slobodu da upravlja našim životom i da čini s nama kako mu je volja. To je čin pokornosti koji govori: "Gospodine, moja volja je tvoja. Što god je potrebno, promjeni mi u Isusov lik."